keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Sosiaalityön uraverkostosta poimittua

Olemme kollegoiden kesken huomanneet, ettei kovinkaan moni aluevaaliehdokas puhu sosiaalipalveluista. Tulevissa valtuustoissa tullaan kuitenkin päättämään muustakin kuin julkisesta terveydenhuollosta.
Ammattilaisina tiedämme, että sosiaalipalveluista voi olla haastava puhua, jos niitä ei tunne työnsä tai omien kokemusten kautta. Niinpä keräsimme yhdessä ehdokkaille ja äänestäjille muistilistan:
🆘 Sosiaalihuolto on työvoiman määrällä tarkasteltuna teollisuuden jälkeen maamme toiseksi suurin elinkeinoala.
🆘 SO on tavallisen arjen turvaamiseen kehitettyjä palveluja.
🆘 SO on ennaltaehkäisevää palvelua, jotta terveydenhuollon palveluiden tarve vähenisi.
🆘 SO on jatkumo, jotta terveydenhuollossa saadut tulokset säilyisivät kotona.
🆘 SO on akuutteja kriisejä, ihmiselämän nurjia puolia ja alamäkiä, joihin ei voi varautua.
🆘 SO on ihmissuhteiden ylläpysymisen ja sujuvoittamisen turvaamista.
🆘 SO on arjen muutostyötä, jossa asiakkaan kanssa yhdessä mietitään parhaita ratkaisuja tulevaan.
🆘 Äkillinen sairastuminen tai esimerkiksi työpaikan menetys voi suistaa elämäntilanteen raiteiltaan. Taloudelliseen tilanteeseen tai jaksamiseen saatetaan tarvita hetkellisesti tai pidempiaikaisesti apua. Ongelmien kasaantuessa sosiaalipalveluiden rooli korostuu.
🆘 Lapsella tai nuorella saattaa olla vaikeuksia koulussa, esimerkiksi masennuksen vuoksi, jonka johdosta tarvitaan koulukuraattorin psykososiaalista tukea. Sosiaalihuollon ammattilaiset auttavat lisäksi etuuksien ja kuntoutuksen hakemisessa.
🆘 Iäkäs ei enää välttämättä pärjää kotona. Heillä on ateriapalvelu, turvarannekkeet jne., mutta ilman ulkopuolista apua he eivät selviä lääkkeiden ottamisesta tai toimitetun aterian syömisestä. Kotihoidon henkilökunta työskentelee ikäihmisten kanssa ja tukee kotona asumista niin pitkälle kuin se on mahdollista.
Hyvinvointialueiden tehtävänä on siis sosiaalisten ongelmien ehkäisy, sosiaalisen turvallisuuden ylläpitäminen sekä ihmisten omatoimisuuden tukeminen. Sosiaalipalvelut ovat keskeinen hyvinvointipalvelujen kokonaisuus. Siksi me sosiaalihuollon ammattilaiset haastamme jokaisen aluevaaliehdokkaan vastaamaan kysymyksiin:
❓Millainen rooli sosiaalipalveluilla on tulevalla hyvinvointialueella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti