torstai 13. tammikuuta 2022

Sosiaalipalvelut paremmin esiin

Olen pitkään ihmetellyt, miksi tiedotusvälineet eivät kerro paremmin sosiaalipalveluista ja niiden merkityksestä aluevaaleissa. Ne ovat kuitenkin merkittävä osa sote-palveluita tulevilla hyvinvointialueilla.

Onko niin, että toimittajat tietoisesti vaikenevat sosiaalipalveluista vai eivätkö he tiedä niistä riittävästi voidakseen kertoa? Tosin toimittajien ammattitaidolla pitäisi osata ottaa selvää.

Lähes poikkeuksetta, kun puhutaan sote-palveluista, keskiöön nostetaan terveydenhuollon palvelut. Ne ovat tärkeitä, mutta yhteiskunnassa on muitakin aspekteja kuin terveydenhuolto. Sosiaalipalvelut ovat erittäin monimuotoiset ja -tasoiset, joissa tarvitaan vahvaa ammattitaitoa ja -osaamista.

Tulevien hyvinvointialueiden valtuutettujen pitää tutustua huolellisesti sote- ja pelastuspalveluihin ja niihin vaatimuksiin, joita palvelujen tuottaminen edellyttää. Vain tällä tavalla ne voidaan ottaa huomioon päätöksenteossa tasavertaisesti, ja niistä tiedottaminen onnistuu paremmin.

Tiedottaminen ei voi jäädä yhtä kapea-alaiseksi kuin nyt Siun soten aikana, jolloin sosiaalipalvelut ovat olleet toisarvoisessa asemassa..

Toivon tiedotusvälineiden paneutuvan paremmin sosiaalipalveluihin. Näin lehdistön, radion ja television tiedottaminen on monipuolisempaa, ja se mahdollistaa asiantuntevamman tiedon jakamisen. Samalla ne palvelevat alueen asiakkaita löytämään nopeammin oikean tahon, josta saa apua.

Haastan myös kaikki sosiaalialan työntekijät ja etujärjestön tuomaan enemmän ja aktiivisemmin tietoa toimialastaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti