tiistai 25. tammikuuta 2022

Minkä kirjan ottaisit mukaan?

Otsikon kysymys 'Minkä kirjan ottaisit mukaan' nousi mieleeni, kun eilen maanantaina alkoi kansanedustaja Päivi Räsästä koskeva oikeudenkäynti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsäsellä oli mukanaan raamattu. En ole varma, mitä hän sillä halusi viestiä. Kirjoja piti mukanaan myös syytteen saanut Valtion tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari oikeudenkäsittelyissä. Punaista kirjaa, runoja, muuta kaunokirjallisuutta.

Minkä kirjan sinä ottaisit mukaan, jos joutuisit oikeuteen syytettynä tai olisit asianomistajana? Oletko koskaan miettinyt sitä? Minä en miettinyt ennen Yli-Viikaria ja Räsästä. Nyt olen miettinyt.

En ottaisi yhtään kirjaa mukaani. Ottaisin asianajajan, jolla olisi tarvittavat lainopilliset kirjat mukanaan. Tai joka olisi etsinyt tarvittavat argumentit ennen oikeudenistuntoa, jotta hän tietäisi, mistä puhuu ja mihin nojautuu perusteluissaan.

Jos olisi kuitenkin pakko ottaa mukaan jokin kirja, niin valitsisin sellaisen, joka olisi siihen hetkeen sopiva. Liekö sellaista! Oikeudenistunnoissa tulkkina ja vapaaehtoisena tukihenkilönä olleena en keksi hetkeä, jolloin kirjaan ennättäisi syventyä.

Kerran olin asianomistajana, kun minuun kohdistui tappouhkauksia. Silloinkaan ei mieleeni tullut lueskella yhtään mitään. Halusin keskittyä itse asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti