maanantai 15. marraskuuta 2021

Verotiedot julkistettiin

Vajaa viikko sitten keskiviikkona 10.11. oli kansallinen kateuspäivä. Silloin tiedotusvälineet julkistivat eniten erilaisia tuloja ansainneiden nimet ja sen, paljonko he ansaitsivat ja paljonko maksoivat veroja.

Osa suurituloisista oli kieltänyt verottajaa julkaisemasta heidän tietojaan. Julkisuuslain mukaisesti tiedotusvälineet saivat kuitenkin myös nämä "puuttuvat" tiedot.

Meidän vähän / vähemmän / ei niin paljon ansaitsevien palkka- ja eläketuloja ei jostain syystä julkaistu. Eivät ole kadehtimisen arvoisia.

Minua ei kiinnosta, kuka on minkäkin verran ansainnut. Paljon kiinnostavampaa olisi tietää, kuinka paljon eri tuloryhmissä on henkilöitä ja paljonko he maksavat veroa keskimäärin. Prosentuaalisesti.

Ryhmittely voisi olla: alle 1000 euroa, 1001-1500 euroa, 1501-2000 euroa, 2001-2500 euroa, 2501-3000 euroa, 3001-4000 euroa, 4001-5000 euroa, 5001-6000 euroa, 6001-7000 euroa jne. aina kymppitonniin asti.

Sen jälkeen ryhmittely voisi olla viidentuhannen euron jaksoissa aina sataantuhanteen saakka. Siitä eteenpäin 50 tuhannen jaksoissa miljoonaan. Yli miljoona euroa ansaitsevien kokonaistulomäärä ja henkilöluku voisi olla yksi ryhmä.

Tiedoista pitäisi näkyä kaikki tulot: palkka, eläke, osingot, myyntivoitot, vuokratulot ... siis kaikki! Ja se, kuinka paljon veroja on maksettu kokonaisuudessaan ja mikä on kunkin tulomuodon osuus ryhmässään. Se kertoisi parhaiten, miten maa makaa. Ja miten ihmiset toimeen tulevat.

Karjalaisen ja Helsingin Sanomien (älyttömän laajoista) jutuista en etsinyt henkilöiden nimiä. Silmäilin mahdollisia yhteisiä nimittäjiä.

Silmiini osui yhden ryhmän edustajien suuret tulot. Kyse on laulajista ja muista esiintyvistä taiteilijoista.

Koronarajoitusten aikana he pitivät suurta ääntä tilanteesta. Tunsin silloin erityistä myötätuntoa heitä kohtaan. En enää - en siis kaikkia esiintyviä taiteilijoita kohtaan.

Suurta ääntä pitäneet ja laajalti tunnetut taiteilijat ansaitsivat kaikesta huolimatta paljon. Eniten esiintyvistä taiteilijoista kärsivät maakuntien miehet ja naiset, yksin esiintyjät, orkesterit, teatterit. Ne, joiden elanto oikeasti oli kiinni siitä työstä, jota he tekevät.

Anteeksi nyt vain, mutta en kestä enää taloudellisesti hyvin menestyvien nillitystä, miten huonosti heillä menee. Ei mene huonosti!

Koronarajoitukset olivat oikein! Sillä estettiin katastrofi. Ainakin toistaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti