tiistai 2. marraskuuta 2021

Kyseessä on aluevaalit, ei maakuntavaalit

Tammikuussa valitaan (hyvinvointi)alueiden valtuutetut yleisellä vaalilla. Koska valittavat henkilöt muodostavat aluevaltuustot, kyse on aluevaaleista. Ei maakuntavaaleista.

Jostain syystä sanomalehti Karjalainen päätti, että kyse olisi maakuntavaaleista. Olisi hauskaa tietää, mistä tämä ajatus on saanut alkunsa.

Karjalaisen käyttämä termi ”maakuntavaalit” johtaa harhaan. Maakuntavaaleissa pitäisi valita maakuntavaltuusto, mutta se ei käy. Maakuntaliitollahan on oma (maakunta)valtuustonsa, jota ei ole valittu demokraattisella yleisellä vaalilla.

Karjalaisessa oli 29.10. peräti kaksi aluevaltuustoja koskevaa artikkelia. Kun viitattiin Pohjois-Karjalaan, lehden oma toimittaja käytti maakuntavaali- ja aluevaltuusto-sanoja. Hämmentävää!

Koko maata ajatellen edessä ovat aluevaalit. Tiedotusvälineiden pitäisi käyttää termejä yhteneväisesti.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Karjalainen lähtee itsepäisesti käyttämään harhaan johtavaa termiä. Pitäisikö lehden tehdä korjausliike?

Jälkikirjoitus: Tarjosin tekstiä sanomalehti Karjalaiselle, mutta sieltä ilmoitettiin, että kirjoitustani ei julkaista. Ei perusteluja, koska lehtien ei tarvitse niitä antaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti