maanantai 8. marraskuuta 2021

Partsun lihapata

Tein Partsun lihapataa, joka on muunnelma karjalanpaistista. Olisin voinut nimetä sen myös Partsun karjalanpaistiksi, mutta ei taida olla niin ainutlaatuinen versio, että olisin uskaltanut tehdä karjalanpaisti-nimellä. Vaikkakaan karjalanpaisti ei ole nimisuojattu (ainakaan vielä).

Hyvänä vinkkien antajana minulla oli sukulaiseni ammattikokki Miika, joka väitti olevansa ei ammattikokki. Kummallista!!!

Ostin karjalanpaistilihaa 400 g pakkauksen. Tein sille marinadin. Perusaineena oli punaviiniä (alkoholitonta, kun se oli ainoa, jota lähikaupasta löytyi). Miikan mukaan alkoholi ei ei anna lisämakua lihaan.

Marinadiin lisäsin punaviinin lisäksi murskattua valkosipulia, soijakastiketta, rouhittua pippuria, suolaa ja tomaattipyrettä. Tämä odottaa jääkaapissa huomiseen. Miika mainitsi, että parempi tehdä hyvä soosi.

Hän kirjoitti, että marinoinnissa lihaan menee suurimaksi osaksi suolaa, joka sitä kypsentää ja pehmentää, mutta ei suurimmaksi osaksi vaikuta lihan makuun.

Kun huomenna teen padan valmiiksi, niin otan lihapalat marinadista ja panen ne rypsiöljyllä voideltuun vuokaan. paahdan ne uunissa 300 asteessa niin, että ne saavat hyvän ruskean pinnan. 

Sen jälkeen lasken uunin lämpötilan noin sataan asteeseen ja lisään silpotut sipulin ja/tai punasipulin ja kuutioidut tai viipaloidut porkkanat sekä tietysti vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Paistan kunnes kaikki on kypsää. Ihan tunnissa ei tämä onnistu.

Tarvittaessa lisään mausteita, esimerkiksi rosmariinia ja muita. Katsotaan.

Kaiken tämän herkun syön keitettyjen perunoiden ja salaatin / salaattien kera. Salaattina on ehdottomasti tomaatti, kurkku, sipuli (purjo), paprika oliiviöljykastikkeessa. Myös sienisalaatti sopii mainiosti.

Jos tämä onnistuu minulta, niin seuraavaksi kokeilen hieman arvokkaamman lihan marinointia.

Punaisen lihan vastustajat. Älkää teilatko minua. En ole ehdoton minkään ruoka-aineen suhteen. Syön myös punaista lihaa, kanaa, kalkkunaa, kalaa (etenkin) ja vihanneksia sekä lihan korvikkeita. Marjoista ja hedelmistä nautin päivittäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti