sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Raapaleita ja ryppyjä

Osallistuin tänä viikonloppuna seutuopiston Aloita kirjoittaminen -kurssille. Kouluttajana oli Riitta Leino. Kurssi oli mukavan jännittävä. Ainoa huono puoli oli, että en nuhaisuuteni vuoksi päässyt osallistumaan läsnäolevana, vaan etänä. Jotain ryhmässä olosta jäi puuttumaan. Hyvä, että edes näin.

En ole aiemmin opiskellut mitään kirjoittamiseen liittyvää, ellei koulun ainekirjoitusta äidinkielen tunneilla lasketa.

Minua jännitti. Olen kyllä kirjoitellut yhtä sun toista: tämän blogini lisäksi yleisönosastokirjoituksia ja avustanut lehtiä, jopa kahta maakunnallista, jotka eivät olleet/ole se isoin.

Luulen, että jos olisin päässyt mukaan paikan päälle, olisin uusi Minna Canth, Sofia Oksanen, Elvi Sinervo tai Helena Anhava. Tai naispuolinen Mika Waltari, Arto Paasilinna, Eino Leino tai Tommy Tabermann.

No ei sentään. Se olisi ollut kohtuuton vaatimus niin kouluttajaa, ryhmää kuin minua itseäni kohtaan.

Mielenkiintoni kirjoittamiseen lisääntyi valtavasti. En ehkä koskaan julkaise mitään proosaa tai runoja, mutta saatan itsekseni ja itselleni niitä kirjoittaa.

Kurssilla avautui uusi maailma, johon haluan päästä syvemmälle.

Työstimme raapaleita - noin sadan sanan tarinoita, jotka yleensä jäävät kesken. Raapaleet eivät ole rääpäleitä, vaikka minun olikin. Oma arvioni.

Huikea raapale, jonka yksi osallistujista kirjoitti, oli Rypyn tarina. Se tunkeutui sisimpääni, sieluuni. Toivottavasti kirjoittaja jatkaa kirjoittamista. Se kannattaa.

Runoihinkin paneuduimme. Yhtenä tehtävänä oli jatkaa runoa: piti ottaa mukaan jonkun kirjoittaman ensimmäinen säe.

Minullahan usko itseeni ei lopu kuin useimmiten. Valitsin Tommy Tabermannin Pieni laulu ihmisestä. Tuotostani en tässä julkaise.

Milloinkas ei sattumuksilta vältytä, kun Partsu on asialla? Aihe oli säännöstelty runo. Partsu luki ja kuuli, että säännöstelty euro. Lopputulos oli sen mukainen: EU, määrää, finanssipolitiikka, valvoo, Rehn, Liikanen, Niinistö.

Niin, tämä ei ollut se runoni. Vain siihen liittyviä sanoja.

Toivottavasti pääsen jatkossakin osallistumaan kirjoittamisen kursseille. Ei paha, Jorma Uotista mukaellen. (on kiire, TTK alkaa kohta maikkarilla.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti