sunnuntai 1. elokuuta 2021

Uusia perunoita ja ...

Heinäkuu on kääntynyt elokuuksi. Silti vielä on tarjolla uusia perunoita, tai kesäperunoita - miksi niitä sitten kutsutaankaan.

Uudet perunat eivät tarvitse lisäkseen kovin kummoista syötävää. Tomaattia, kurkkua, salaattia. Ja voita tai muuta levitettä.

Ken tykkää sillistä, voi nauttia hyvin erilaisista mauista. Minulla oli taukoa jokunen vuosi, mutta nyt silli maistuu.

On sinappisilliä, valkosipulisilliä, tomaattisilliä. Tänä kesänä löysin kaupan hyllystä Abbalta todellisen herkun - smetanasillin. Ja kun purkki on tyhjä sillistä, siinä on yleensä jäljellä  kastiketta, jota ei kannata heittää pois. Sen voi käytää myöhemmin perunoiden kastikkeena ihan sellaisenaan.

Syön mielelläni uusien perunoiden kera kreikkalaista salaattia. Koska olen ainakin välistä patalaiska, en tee erillistä salaattia vaan kerään ainekset suoran lautaselle sellaisenaan. Jo edellä mainitut tomaatti, salaatinlehdet ja kurkku. Mustat oliivit, salaattijuusto, sipulia. Tilliä ja persiljaa voi silputa annoksen päälle. Ja vähän kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä.

Eräs tuttavani vinkkasi skagenista, jota käytetään paahtoleivän päällä (toastskagen). Netistä löytyy erilaisia ohjeita, muun muassa Kotikokilta. Tarvitaan pakastekatkarapuja, ranskankermaa, sitruunamajoneesia tai majoneesia ja sitruunaa, ruohosipulia sekä musta- tai valkopippuria myllystä. Keitetyt kananmunat pilkottuina sopivat myös hyvin. 

Ainekset sekoitetaan, ja se on siinä. Ja jokainen voi muunnella reseptiä mielensä mukaan. Jos skagenia jää jäljelle perunoiden jälkeen, niin iltapalla sitä voi todellakin levittää paahtoleivän päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti