lauantai 14. elokuuta 2021

Ministerin logiikkaa

Tuore valtiovarainministerimme Annika Saarikko kertoi muun muassa Ylen uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa, että on tärkeää, jotta työttömät ja työpaikat kohtaavat toisensa. Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

"Lääkkeeksi" Saarikko esitti muutoksia työttömyyskorvauksiin. Miten se vaikuttaisi tilanteeseen? Yleensä tällä tarkoitetaan työttömyyskorvausten leikkaamista. Ja jos Saarikko tarkoitti niiden korottamista, niin silti ei tämä "lääke" taida vaikuttaa.

Mietitäänpä. Työttömiä on määrä X ja työpaikkoja määrä Y. X:stä on 70 prosenttia hitsareita ja Y:stä on avoinna saman verran sairaanhoitajien paikkoja. Jos työttömyyskorvauksia leikataan, niin miten se vaikuttaa näiden työttömien ja avoinna olevien työpaikkojen kohtaamiseen. 

Ei mitenkään. Luuleeko Annika Saarikko, että työttömyyskorvauksia leikkaamalla hitsareista tuleekin simsalabim sairaanhoitajia? No, onhan ammattinimikkeissä jotain yhteistä. Ainakin kirjaimet s, a, h, r, t.

Jos mitenkään ymmärrän ministerin logiikkaa, niin se menee näin. Kun työttömältä hitsarilta leikataan korvauksia, niin hän etsii entistä aktiivisemmin työtä. Muuten eivät rahat riitä edes ruokaan.

Kun hitsari lopulta löytää avoinna olevan sairaanhoitajan työpaikan, niin hän hakee sitä. Häntä ei valita, vaikka olisi ainoa hakija. 

Miksi? Siksi, koska hänellä ei ole koulutusta siihen tehtävään. Eikä kokemustakaan siitä. Näin ollen hitsari on edelleen ilman työtä ja sairaanhoitajan paikka edelleen avoinna. Hitsari vain saa vähemmän tukea kuin aiemmin. Ja voi huonosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti