sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Tyrmistyttävä päätös

Siun soten hallitus toistamiseen teki tyrmistyttävän päätöksen kahdentoista johtajan palkkojen korotuksesta kymmenellä prosentilla. Pikaisesti laskettuna se tarkoittaa yhteensä noin 100.000 euron lisäkulua yhdeksässä kuukaudessa.

Hallituksen puheenjohtaja Jertta Harinen (kesk.) vei asian uudelleen käsittelyyn, koska tietoon oli tullut uusia seikkoja. Mitä, siitä hän vaikeni täysin. Eikä niillä ollut mitään vaikutusta lopputulemaan. Jospa Harinen näin jälkikäteen kertoisi, mitä lisätietoa hän oli saanut.

Perusteluna päätökselle on käytetty muun muassa sitä, että johtajien työmäärä on lisääntynyt. Miten? Miksi työntekijöiden työmäärän kasvamisesta ei ole maksettu lisäpalkkaa?

Usean vuoden ajan henkilöstö on joutunut taipumaan määräyksiin, joiden perusteella on paikattu työkaverein poissaoloja vuosilomien ja muiden lomien aikana. Sijaisia ei ole palkattu.

Siun sote on sitoutunut ottamaan opiskelijoita heidän pakollisiin harjoitteluihinsa. Henkilöstö tekee tämänkin oman työnsä ohella. Oppilaitokset maksavat jotakin, mutta osa menee Siun soten pohjattomaan kassaan. Osa saa tämän korvauksen. Työnantaja ei korvaa mitään!

Yhtenä esimerkkinä mainitsen vielä surkuhupaisan Aster-hankkeen. Työntekijöitä määrättiin kehittämään järjestelmää, ilman lisäkorvausta. Omat työt piti käytännössä hoitaa, sillä niihin ei ollut lisäapua tarjolla. Kaikesta tästä kerroin Hariselle puhelinkeskustelussa 1.4.

Karjalaisessa Harinen kertoi, että edessä on palkkojen harmonisointi, joten henkilöstönkin tilanne kohenee. Kyse on siitä, että organisaatiossa tulee maksaa samaa palkkaa samaa työtä tekeville. Tämä olisi pitänyt hoitaa kokonaisuudessaan 2019 loppuun mennessä!

Kummallista on myös se, että hallitus, etenkin Harinen, ei ottanut selvää, millä ehdoilla johto suostuu ”lisätyöhön”, joka käytännössä on juuri sitä samaa, mitä se nytkin tekee. Ilkka Pirskanen on kertonut, että johto oli valmis työhön ilman vaateita. Miksi mieli muuttui, Ilkka?

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti