torstai 14. huhtikuuta 2022

Oikaisuvaatimus

Lähetin tänään Siun sotelle oikaisuvaatimuksen mielestäni väärin perustein tehdyistä päätöksistä johtavien viranhaltijoiden ja tarkastupäällikön palkankorotuksista. Alla lähettämäni oikaisuvaatimus.

 

Vaadin Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän, Siun soten, hallitusta oikaisemaan ja samalla perumaan päätöksensä (pöytäkirja 30.3.2022 § 75) johtavien viranhaltijoiden ja tarkastuspäällikön kymmenen prosentin palkankorotuksesta sekä samaa asiaa koskevan 8.4.2022 tehdyn päätöksen (pöytäkirjan § 84).

Oikaisuvaatimukseni perustuu Yhdenvertaisuuslakiin 1325/2014. Erityistä huomiota kiinnitän viranomaisen velvollisuuteen edistää yhdenvertaisuutta (2 luku § 5). Nyt tehdyt päätökset kuitenkin lisäävät eriarvoisuutta, sillä näihin kahteentoista palkankorotuksen takautuvasti saaneeseen henkilöön sovelletaan erilaisia perusteita kuin muuhun henkilöstöön.

Hallitus perustelee päätöstä palkankorotuksista kyseessä olevien henkilöiden merkittävästi lisääntyvällä vastuulla. Suuri osa Siun soten muusta henkilöstöstä, niin virka- kuin toimisuhteessa olevista, on vuosien ajan joutunut vastaamaan merkittävästi suuremmasta työmäärästä kuin heidän tehtäviinsä kuuluu. Samalla heillä vastuu on merkittävästi kasvanut. Virkasuhteessa olevat tekevät työnsä virkavastuulla.

Henkilöstö on tehnyt muiden työt vuosi-, sairaus- ja muiden lomien aikana, kun työnantaja ei ole palkannut sijaisia. On ollut hankkeita, muun muassa Aster-hanke, joihin henkilöstöä on määrätty ilman lisäpalkkaa. Samalla henkilöstö on hoitanut omat tehtävänsä, koska työnantaja ei ole osoittanut lisätyövoimaa huolehtimaan hankkeeseen määrätyn työntekijän varsinaisista tehtävistä.

Siun sote on sitoutunut antamaan opiskelijoille harjoittelupaikkoja. Se tarkoittaa, että vakinaisessa virka- tai työsuhteessa olevat ohjaavat opiskelijoita. Vaativan ohjauksen ajan työntekijä hoitaa myös omat tehtävänsä. Siun sote työantajana ei maksa tästä lisäpalkkaa. Osa oppilaitoksista, esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto, maksaa ohjaajalle pienen korvauksen. Aiemmin se korvaus meni Siun soten kassaan. Osa oppilaitoksista maksaa korvauksen Siun sotelle, mutta se ei ohjaudu ohjaajalle.

Yhdenvertaisuuslain lisäksi perustelen oikaisuvaatimustani sillä. että hallituksen päätökset ovat ristiriidassa myös Siun soten omien yhdenvertaisuusperiaatteiden kanssa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti