maanantai 7. maaliskuuta 2022

Vallan hajauttamisen periaate?

Olipa kerran Puolue, joka päätti toteuttaa hyvinvointialuevaalien jälkeen luottamuspaikkojen eli  lautakunta- ja hallituspaikkojen jaon vallan hajauttamisen periaatteella.

"Vallan hajauttamisen periaatteeseen kuuluu, että kullekin annetaan vain yksi luottamuspaikka, ellei esimerkiksi alueen hallintosääntö tai muu pakottava tai perusteltu seikka vaadi toisin."

Lopputulema oli: yksi henkilö on valtuutettu, hallituksen ja yhden lautakunnan jäsen. Toinen on valtuutettu. hallituksen varajäsen ja kyseisen lautakunna varajäsen. Tässä lautakunnassa pitää olla hallituksen jäsen tai varajäsen.

Kolmas valtuutettu on yhden lautakunnan jäsen ja toisessa (neljännen henkilön) varajäsen. Neljäs taas on valtuutettu, yhden lautakunnan varsinainen jäsen ja yhden varajäsen. Näiden henkilöiden mukaan lautakunnalla, jossa neljäs on varsinainen ja kolmas varajäsen, ei ole merkitystä. Eikä juuri olekaan. Siinä vain pitää olla aluevaltuutettu.

Viides tästä Puolueesta aluevaltuutetuksi valittu on yhden lautakunnan varsinainen jäsen.

Muut lautakuntien jäsenet ovat "ainutkertaisia", jos eivät sattuisi olemaan varavaltuutettuja. Sitä en tarkistanut.

Tällaista on siis vallan hajauttamisen periaate. Kyselin asian perään, mutta en ole saanut vastauksia. Erityisesti harmittaa, kun henkilö henkilö numero kolme väittää olevansa sote-asiantuntija olematta sellainen. Ei koulutusta, ei työkokemusta. Toimii julkisten alojen ammattiliitossa eli on ammattiliiton politrukki.

Henkilö numero kolme valittiin lautakuntaan, johon olisi ollut tarjolla oikeasti useita sote-alan asiantuntijoita! Väittämällä itseään sote-alan asiantuntijaksi hän loukkaa kaikkia oikeita, koulutuksen saaneita ja työkokemusta omaavia sote-alan asiantuntijoita.

Jotenkin tuntuu, että vallan hajauttamisen periaate olikin vallan keskittämisen periaate!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti