keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

Vaaratilanteisiin varautuminen

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on avannut puhelinnumeron (013 330 9292), johon voi soittaa neuvoja kysyäkseen. Minäpä soitin.

Ei minulla ollut kuin yksi asia, joka oli epäselvä. Sain kuitenkin hyvät ohjeet kertaamista varten. Ne sopivat mihin tahansa vaaratilanteeseen, josta tulee viranomaisen ilmoitus/hälytys.

Hälytyksen tullessa pitää suojautua omaan kotiin. Ovet ja ikkunat pannaan kiinni, tiiviisti. Ilmanvaihtokanavat tukitaan etenkin kaasu- tai muussa vastaavassa vaarahälytyksessä. Koneellinen ilmanvaihto tai -poisto katkaistaan.

Tarvittaessa ovet ja ikkunat voi tilkitä ilmastointiteipillä. Ikkunaverhoja ei tarvitse sulkea ellei kyse ole säteilyvaarasta.

Säilyviä elintarvikkeita ja vettä on hyvä olla vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Ihmisille ja eläimille.

Tarvitaan paristokäyttöinen radio ja varaparistoja mahdollisten sähkökatkojen varalle. Radion kautta kuulee viranomaisten tiedotukset. Lisäksi minua neuvottiin lataamaan puhelimeen 112-sovellus. Myös se on kanava, jota kautta viranomaiset tiedottavat.

Oman väestösuojan sijaintia ei tarvitse tietää. Viranomaiset huolehtivat evakuoinnista, mikäli sellaiseen on tarvetta. Tämä oli se asia, jonka vuoksi soitin.

Lisäksi pähkäilin omassa päässäni, että puhelin ja kannettava tietokone tai tabletti kannattaa pitää täydessä latauksessa. Ja autossa polttoainetta, jos joutuukin oikeasti lähtemään. Myös käteistä rahaa saattaa hyvä olla lompakossa.

Korostan, että en ole peloissani Ukrainan sodan vuoksi, vaikka huoli on suuri ukrainalaisten vuoksi. Kyselin neuvoja siksi, että tuo säteilyasia alkoi mietityttää.

Jatkan elämääni keväisen auringon alkaessa lämmittää! Tehkää tekin niin. 🌞

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti