keskiviikko 9. kesäkuuta 2021

Väliäkö ihmisoikeuksilla

Bolivia, Brasilia, Chile, Paraguay, Uruguay, Argentiina.Uganda, Kongo, Zimbabwe, Libya, Nigeria, Päiväntasaajan Guinea, Norsunluurannikko, Eritrea. Myanmar, Kiina, Pohjois-Korea. Mussolinin Italia, Hitlerin Saksa, Neuvostoliitto, Bosnia. Irak, Syyria, Turkki. Venäjä, Valko-Venäjä, Unkari.

Näitä ja monia muita maita yhdistävät loukkaukset ihmisoikeuksia vastaan. Osa on ollut tai on selkeästi diktatuuri. Osa toteuttaa politiikkaa, jolla ihmisoikeuksia "vain" loukataan. Monet näistä maista ovat syyllistyneet kansanmurhiin.

Unkarin kohdalla huolestuttavaa on, että se kuuluu Euroopan unioniin. Muut EU-maat eivät ole kyenneet tai halunneet painostaa Unkaria riittävällä tavalla, että tämä "asettuisi ruotuun" eli kunnioittaisi ihmisoikeuksia. Asetetaanko ihmisoikeudet EU:n "yhtenäisyyden" alttarille?

Venäjä ja Valko-Venäjä eivät jostain syystä yllätä laisinkaan. Vladimir Putinin diktatuuri on ollut havaittavissa jo pitkään. Aljaksandr Lukashenkan räikeät toimet loukkaavat paitsi oman maan kansalaisia niin myös kansaivälisiä sopimuksia ja lakeja. Kumpikin herra välikäsien kautta vangitsee ihmisiä perusteettomasti.

Mutta väliäkö ihmisoikeuksilla oikeastaan on? Antaa mennä vaan kun on alamäki?

Ihmisoikeuksilla on enemmän kuin paljon väliä. Kun meillä on ne, ja niitä kunnioitetaan, voimme elää turvallisesti. Voimme toimia ilman minkäänlaista väkivallan pelkoa. Voimme ilmaista vapaasti mielipiteemme, käyttää sanaamme vapaasti (mutta vastuullisesti). Me kunnioitamme muita ja muut kunnioittavat meitä.

Ihmisoikeudet eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Niitä pitää vaalia. Niiden eteen pitää tehdä jatkuvasti työtä. Niitä tarvitaan sekä yksilö- että yhteiskunnan tasolla.

Vaikka viestit maailmalta ovat vähintäänkin huolestuttavia, niin otsani saa syviin ryppyihin pelko oman maamme tulevaisuudesta. Meillä on syntynyt poliittisia ääriliikkeitä (tai siis ääriliike) ja erilaisia jengejä, jotka eivät välitä ihmisoikeuksista.

Ne katsovat oikeudekseen ryöstää, tappaa, murhata, kohdistaa muihin moninaista väkivaltaa. Niille ihmisarvo ei ole mitään. Muualta tulevilta rajat pitäisi sulkea.

Pelottavinta on, jos tällainen ihmisoikeuksista piittamaton toimintatapa pääsee hiipimään yhteiskuntaan demokraattisten portaiden kautta. Ihmiset ensin uskovat populistisiin korulauseisiin, äänestävät populisteja, syntyy hurmosliike. Ja kuinka ollakaan! Elämme jos ei ihan kuin Hitlerin Saksassa niin lähestulkoon.

Siinä eivät ole vaaravyöhykkeessä vain muunmaalaiset. Silloin vaarassa ovat myös jo Suomessa asuvat, jotka eivät kannata kyseisen liikkeen maailmankatsomusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti