perjantai 4. kesäkuuta 2021

Laiton irtisanominen

Siun sote kävi yt-neuvottelut syksyllä 2019, alkuvuodesta 2020. Se irtisanoi kuutisenkymmentä työntekijää niin sosiaali- kuin terveyspalveluista.

Yksi irtisanotuista oli lastensuojelun työntekijä, joka vastasi muun muassa sijaisperheiden koulutuksesta ja rekrytoinnista.

Irtisanomisen perusteeksi kerrottiin tehtävien ulkoistaminen. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Kyseinen työntekijä riitautti irtisanomisen. Kun neuvottelut työnantajan kanssa eivät johtaneet mihinkään, hän valitti aisiasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Sain häneltä tänään tiedon, että hallinto-oikeus oli tehnyt ratkaisunsa. Kyse oli laittomasta irtisanomisesta. Perusteena on uudelleensijoittamisvelvoitteen laiminlyönti.

Siun sote saattaa hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Sitä se tuskin saa, koska vastaavanlaisesta tapauksesta on olemassa ennakkopäätös.

Ei tullut irtisanominen aivan halvaksi Siun sotelle. Se joutuu maksamaan menetetyt ansiot. Lisäksi tulevasta ajasta sen on tarjottava työtä tai rahaa. Siun sotella on myös velvollisuus julkistaa päätös julkisessa verkossa.

Jos kaikki irtisanotut olisivat valittaneet, työnantajan päätökset olisi kumottu. Näin luulen.

Toivottavasti asiasta tulee mahdollisimman julkinen, jotta jatkossa työntekijät rohkaistuisivat valittamaan. Valitettavasti pelkona on, kuten niin usein, että työnantaja kostaa. Siun sote on ainoa iso sote-toimija Pohjois-Karjalassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti