maanantai 14. kesäkuuta 2021

Taviksen havaintoja kuntavaalituloksista

Seurasin kuntavaalituloksia illalla hieman yli kymmeneen. Sitten Nukkumatti komensi sänkyyn.

Aamulla heti kuuden kuuden jälkeen nappasin puhelimen käteeni ja kömmin takaisin peiton alle. Siinä kyljelläni lueskelin Helsingin Sanomien ja Ylen verkkosivuja. Sanomalehti Karjalaisen herkut jätin odottamaan, kun paperilehti tulee ja saan nauttia sen annista aamupalan ja tuoksuvan kahvin kera.

Karjalaisen tietojen pohjalta tein jonkinlaista ei-tieteellistä yhteenvetoa Pohjois-Karjalan vaalituloksista.

Yksi vaalituloksista on 7x0 ja 11x1. Pohjois-Karjalassa seitsemän ehdokasta ei saanut yhtään ääntä ja yksitoista ehdokasta sai yhden äänen.

Taviksen arvio: Seitsemän ei luottanut edes itseensä ja yhteentoista luotti vain ehdokas itse

Taviksen vasta-arvio: Nämä seitsemän jo ehdolle asettuessaan tiesivät äänestävänsä jotakin muuta. He toivoivat jonkun äänestävän heitä, jotta puolue saisi enemmän ääniä. Yksitoista tai osa heistä ei äänestänyt itseään, vaan muuta puoluetoveria. Ehdolle asettuessaan he uskoivat saavansa näin enemmän ääniä puolueelleen.

Nollaääniä saivat keskustan, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ehdokkaan. Ykkösääniä saivat keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten. Kunnista nollaäänituloksia tuli Kiteellä, Nurmeksessa, Outokummussa, Tohmajärvellä ja Rääkkylässä. Yhden äänen tuloksia mainittujen kuntien lisäksi oli Joensuussa, Juuassa, Kontiolahdella, Liperissä ja Polvijärvellä.

Äänestysprosentti on häpeällisen alhainen. Pohjois-Karjalassa kuntia on kolmetoista. Alle 50 prosentin jäivät Ilomantsi, Joensuu, Liperi ja Outokumpu. Rimaa hipoen viidenkymmenen prosentin rajan (alle 51%) ylittivät Kitee, Kontiolahti, Lieksa ja Nurmes. 52-57 prosentin välissä oltiin Heinävedellä, Juuassa, Polvijärvellä ja Tohmajärvellä. Rääkkylä oli jälleen kerran omaa luokkaansa 62,7 äänestysprosentillaan.

Rääkkylä oli myös ainoa kunta, jossa äänestysinto kasvoi! Muissa se laski kohtuuttoman paljon.

Maakunnassamme valittiin yhteensä 390 valtuutettua. Heistä uusia on 163 (tulos saatu usean tarkistuslaskennan jälkeen). Tämä tarkoittaa, että 41,79 prosenttia valtuutetuista on uusia, tai uusia entisiä valtuutettuja..

Lopuksi muutama minusta mielenkiintoinen seikka. Kiteellä entinen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen valittiin valtuustoon suhteellisen suurella äänimäärällä. Uskon, että hän pudotti aviomiehensä Seppo Auvisen varavaltuutetuksi.

Joensuussa Eevi ja Matti Väistö ovat ratkaisseeet mahdollisen vastaavan ongelman siten, että Eevi ei ole enää ehdokkaana. Matti oli tuossa taannoin pudota valtuustosta. Näin kylillä kuiskitaan.

Liperissä kaikki kuusi perussuomalaista ovat uusia. En muista, onko puolue ollut aiemmin siellä edustettuna.

Joensuussa vihreillä on seitsemän valtuutettua. Heistä kuusi on uutta. Vain ministeri Krista Mikkonen uusi valtakirjansa.

Paljon olisi vielä vaaleista pohdittavaa, mutta jääköön se myöhempään ajankohtaan. Tai annetaan asiantuntijoiden tehdä arviota.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti