sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Onko Suomen velkaantuminen vaaraksi

Näin eduskuntavaalien alla monet puolueet ovat tuoneet esiin suurta huolta Suomen valtion velkaantumisesta. Etenkin kokoomus on toitottanut, että nyt on oikea aika lopettaa velaksi eläminen.

Mutta onko meillä oikeasti aihetta olla huolissamme? Ei, jos kuuntelee asiantuntijoita - taloustieteilijöitä ja yliopistojen professoreja.

Muun muassa arvostettu taloustieteilijä, entinen taloustieteen työelämäproferssori ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Sixten Korkman on todennut Helsingin Sanomissa 23.3.2023, että talousongelma ei ole niin paha kuin kansalle kerrotaan.

Vastaavanlaista viestiä ovat tuoneet monet muuta talopuselämän asiantuntijat. He muistuttavat, että valtion velka ei ole sama asia kuin kotitalouksien velka. He ovat myös todenneet, että Suomi ei ole niin sanotulla Kreikan tiellä valtion velkaantumisen suhteen.

Minusta on ikävää, että meitä kansalaisia pelotellaan asioilla, jotka ovat harhaanjohtamista. En väitä, etteikö myös valtion taloutta pitäisi hoitaa hyvin, mutta on puhuttava tosiasioihin perustuen. On muun muassa muistettava, missä tilanteessa velkaa on jouduttu ottamaan.

Minusta ei ole talousasioiden asiantutijaksi eikä siten analysoijaksi, mutta luotan oikeisiin asiantuntijoihin ja tutkittuun tietoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti