torstai 23. maaliskuuta 2023

Käytin kansalaisoikeuttani

Käytin tänään kansalaisoikeuttani. Kävin äänestämässä kuten olen aina tehnyt siitä lähtien, kun minulla on ollut oikeus äänestää. Olen äänestänyt kaikissa vaaleissa: presidentin, eduskunta-, kunnallis- ja hyvinvointialuevaaleissa. Ja äänestän loppuuni saakka.

Äänestäminen on todellakin oikeus. Näin ei ole maailmalla eikä Suomessa ollut aina, eikä varsinkaan naisilla. Suomeen saatiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus vuonna 1906. Naisten lisäksi suurin osa miehistäkin sai vasta silloin äänioikeuden.

Meillä äänioikeus tarkoittaa, että sillä on merkitystä. Kaikkialla ei näin ole. Esimerkiksi Venäjällä ja muissa diktatuureissa äänioikeuden käyttäminen ei vaikuta. Maan johto / johtaja on päättänyt, mikä on vaalin tulos.

Toivon, että jokainen meistä kunnioittaa tätä Suomen oikeusvaltion periaatetta saada äänestää. Monipuoluejärjestelmä on yksi demokratian tunnusmerkeistä, mutta se ei pelkästään pysty turvaamaan demokratiaa. Demokraattiseen monipuoluejärjestelmään liittyy oikeus valita puolue ja henkilö, ketä äänestää, sekä se, että äänestyksen tulosta kunnioitetaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti