torstai 19. tammikuuta 2023

Hyvinvointialue vai sittenkin Siun sote?

Toimittaja Sari Vanninen kirjoitti Karjalaisessa (19.1.) Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen (hv-alue) strategian valmistelusta. Artikkelista saa viitteitä siitä, mihin strategiassa keskitytään – terveydenhuoltoon ja sairaanhoitoon.

Ne ovat sinänsä vaativia ja tärkeitä toimialoja. Kuitenkin hv-alueen toiminnoista suuri osa näyttää jäävän valmistelun ulkopuolelle. Artikkelissa ei ole sanaakaan sosiaalipalveluista eikä pelastustoimesta. Unohtuvatko ne strategiassa, jäävätkö ne marginaalisiksi asioiksi?

Tämä unohtaminen ei ihmetyttäisi, koska toisena valmistelijana on Siun soten entinen toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen. Hän ei ymmärrä eikä arvosta  sosiaalipalvelujen merkitystä sen kokemuksen perusteella, mikä minulla on Siun soten lastensuojelun sosiaalityöntekijänä.

Ennen aluevaaleja poliitikko toisensa jälkeen vakuutti, että muutoksia parempaan tulee. Tähän asti hv-alueen päätöksentekoa seuratessani olen miettinyt, toimitaanko hv-alueella vai sittenkin Siun sotessa.

Pelastustoimen osalta osaamiseni ei riitä kirjoittamaan tarkemmin. Sosiaalipalveluista olen erittäin huolissani. Jäävätkö esimerkiksi lapsiperheiden palvelut, mukaan lukien ennalta ehkäisevät ja  lastensuojelu, vammaispalvelut ja ikäihmisten sosiaalipalvelut sellaiseen asemaan, että hoidetaan ehkä joskus?

Tätä kirjoittaessani aluehallituksen ja tulevaisuuslautakunnan seminaarin tulokset eivät ole tiedossa. Toivon, että siellä on ollut joku järki-ihminen, joka ymmärtää myös sosiaalipalvelujen tärkeyden.

Luottamushenkilöt eivät ole välttämättä hv-alueen toimialojen asiantuntijoita. He voivat olla yhteydessä asiantuntijoihin, asiakastyötä tekeviin.

Toimittajat voivat olla enemmän vallan vahtikoria ja perätä asioita jo valmisteluvaiheessa. Sote ei ole terveydenhuolto vaan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti