tiistai 20. joulukuuta 2022

Tuet tarveharkintaisiksi

Suomen hallitus on tehnyt syksyn ja alkutalven aikana merkittäviä päätöksiä erilaisita tuista. Perusteina ovat olleet kohonneet kustannukset sähkön hinta mukaan lukien.

Ensin tehtiin päätös ylimääräisestä lapsilisästä. Sen saivat kaikki perheet, joissa on lapsilisään oikeutettuja lapsia. Näin ollen myös hyvin ja erittäin hyvin toimeen tulevat perheet pääsivät nauttimaan tästä edusta. Ylimääräinen oli ylimääräistä.

Kohonneita sähkön hintoja hallitus päätyi tukemaan usealla eri tavalla. Se päätti sähkövähennyksestä ja sähkötuesta. Sähkövähennystä voivat hakea myös hyvin ja erittäin hyvin toimeen tulevat, vaikka eivät tukea tarvitsekaan. Ja vaikka olisivat tuhlanneet sähköä kuten tutkimus on osoittanut.

Tällainen ratkaisu jättää ison joukon väliinputoajiksi. Kun sähkölasku on ”vain” sata euroa suurempi kuin tavallisesti, niin se tiputtaa monen talouden polvilleen. Tukea ei tule verotuksen kautta eikä Kelalta. Vaikka olisi kuinka säästänyt sähköä.

Tämänviikkoinen uusi päätös sähkötuesta jatkaa samaa linjaa. Se maksetaan kuluttajille jossain tulevassa sähkölaskussa siten, että sähköyhtiö vähentää sen laskusta. Valtio kompensoi yhtiöille.

Uudenkin sähkötuen saavat myös hyvin ja erittäin hyvin toimeen tulevat, vaikkeivat tukea tarvitsisikaan. Tässäkin mallissa on väliinputoajia. Kuinka paljon, riippuu omavastuuosuudesta. Sähkölaskun loppuhinta on esimerkiksi jälleen kerran sen sata euroa suurempi tavanomaisesta. Mahdollisesti omavastuu syö sen. Ja perhe on polvillaan.

Maatalouden uusista tuista ei vielä päätetty. Hallitus päättänee niistä ensi vuonna. Maataloustukiakin saavat hyvin ja erittäin hyvin toimeen tulevat. Ne eivät välttämättä kohdennu niille tuottajille, jotka tukia tarvitsisvat.

Koska valtion talous on pahasti alijäämäinen, osittain hyvistä syistä kuten talouden elvytys, niin rahaa ei pitäisi syytää niille, jotka eivät sitä tarvitse. Tukien pitää olla tarveharkintaisia, jotta ne menevät tukea oikeasti tarvitseville.

Muistutan vielä, että hallituksen lisäksi oppositiokin hyväksyi etenkin ylimääräisen lapsilisän ja sähkövähennyksen. Soraääniä ei niistä kuulunut eikä kuulut myöskään uudesta sähkötuesta. Oppositio nurisi muista asioista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti