sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Sähköä sunnuntaisin

Sähkö lienee tämän päivän käytetyin sana. Se on myös minun mielessäni aika usein. Sähkölämmitteisessä pienessä omakotitalossa asuminen pistää miettimään.

Olen onnistunut säästämään sähköä enemmän kuin uskoin. Keinot ovat olleet monet. Sähköpatterien termostaatit olen asettanut 18 asteeseen, makuuhuoneessa 16 asteeseen. Vielä tähän mennessä ne eivät ole kytkeytyneet päälle, siis tänä syksynä ja talvena. Kiitos varaavan takkauunini.

Minulla on sopimus vuodenaikasähköstä. Se tarkoittaa, että talviaikana (1.11.-31.3.) arkipäivisin sähkön hinta on korkeampi kuin "muuna aikana". Muu aika on maaanantaista lauantaisin klo 22.00 - 07.00 sekä lauantaista maanantaihin klo 22.00 - 07.00. Sunnuntai on siis ainoa päivä, jolloin myös päivällä on hieman alempi hinta sähkölle. 

Näin ollen käytän sähköä sunnuntaisin. En huvikseni, vaan tarpeen mukaan. Kun pitää pestä pyykkiä, niin pyykkipäivä sattuu sunnuntaille. Sama koskee astioiden pesua. Sähköhammasharjanikin lataan sunnintaisin ja muulloin yöllä tarpeen mukaan. Myös pölynimuri hurisee sunnintaisin. Ruoatkin valmistan sunnuntaisin ja lämmitän niitä mikroaaltouunissa pitkin viikkoa. Vain aamupuuroni valmistan joka toinen päivä kattilassa, ja joka toinen päivä lämmitän sen toisen annoksen mikrossa.

Ja  kuinka ollakaan, kosteiden tilojen lattialämmitys on päällä vain öisin, ei kuitenkaan koko yötä - vielä. Käyn suihkussa sunnuntaisin. Ja muulloin tarpeen mukaan. Olen ottanut käyttööön saksalaisen tavan pesytyä. Arkisin peseydyn froteisella kintaalla, jolloin lämmintä vettä ei mene paljon. Vain intiimit paikat pesen bideesuihkulla. Maksukykyni ja ympäristö kiittävät, toivottavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti