sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Vähättelyä ja mitätöintiä

Kolmenkymmenen kieppeillä oleva toimittaja Simo Natunen pohtii tänään sanomalehti Karjalaisen kolumnissaan syitä siihen, miksi hoitotyö ei kiinnosta nuoria. Hän toteaa aivan oikein, että syitä on monia: huono palkka, huonot työolot, ilkeät potilaat.

Ilkeät potilaat / asiakkaat voivat tehdä oman osansa. Asianmukainen käyttäytyminen ja työntekijöiden kunnioittaminen ovat jo riittävä toimi.

Huono palkka ja huonot työolot ovat asia, jonka työnantaja pystyy korjaamaan. Valitettavasti halua ei taida olla, ei ainakaan Siun sotella.

Niin hoitotyön ammattilaiset kuin sosiaalipalvelujen työntekijät on esittäneet toistuvasti Siun sotelle huolensa lähes kestämättömästä tilanteesta. Työnantaja ei halua kuulla tosiasioita, vaan mieluummin vähättelee ja mitätöi työntekijöiden kokemukset. Työntekijät halutaan hiljentää.

Julkisuudessa vähättelyyn ja mitätöintiin on syyllistynyt erityisesti toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen. Hänestä, jos kaikki 7000 työntekijää ei kirjoita yleisönosastoilla tai anna haastatteluja alueradioon, kyse on yksittäisistä tapauksista.

Ilkka ummistaa tahallaan silmänsä siltä, että kaikki eivät yksinkertaisesti uskalla kertoa ongelmista. Eivät aina edes omassa työyksikössään.

Siun sote on ainoa iso sote-alan työnantaja maakunnassa. Työmahdollisuudet loppuvat nopeasti, kun katkeroitunut esimies- ja johtajalauma ottaa työntekijän hampaisiinsa.

Ilkka haluaa kieltää organisaation ongelmat. Puutteet johtamisessa. Natunen siteeraa oivallisesti Väinö Linnaa: "Mees valittaan nälkääs, niin eteesi lyödään semmoinen rätinki, että sulla ei voi olla nälkä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti