sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Täysin tyrmistyttävää

Olen tyrmistynyt tämän päivän menosta. Ja vähän peloissani. Minne on kadonnut asiallisuus politiikasta? On sitä ennenkin "otettu yhteen", mutta siedettävissä rajoissa on pysytty.

Aloitan maailmalta. Ja varmaan arvaattekin, että Yhdysvalloista. Minusta "Trumppi" on jotenkin sekaisin. Puhuu ristiriitaisesti. Haukkuu, halveksii ja miltei haistattelee kaikille. Väittää asioita, jotka eivät ole laisinkaan totta. Jopa pieni lapsikin ymmärtää osan Tumpin väitteistä vääräksi, tai siis valheeksi.

Voisin kirjoittaa valhe-sanan sijaan ei totuus, muutettu totuus, toisenlainen totuus ja vaikka mitä. Minulle valhe on valhe.

Valitettavasti Yhdysvaltain presidentin vaaleissa ei ole ehdolla kuin vain huonoja vaihtoehtoja. Kertooko se jotain amerikkalaisista?

Löytyy vastaavaa lähempääkin. Itänaapurimme Venäjän johdossa on samantyppinen preisdentti. Vähät välittää muiden, asiantuntijoidenkaan, mielipiteistä. Kuten Yhdysvalloissa niin myös Venäjällä ihmiset pelkäävät maan päämiestä. Trumpin kannattajat pelkäävät ilmaista eriävän mielipiteensä presidentistä. Venäjällä tavankansalaisetkin pelkäävät maansa päämiestä.

Valko-Venäjän Lukashenka on näkyvästi diktaattori. Putin ja Trump ovat piilodiktaattoreita. Valko-Venäjällä jokaisella on syytä pelätä sitä mielivaltaista johtamista. Vankilan ovet kalahtavat kiinni kovin helposti. Kansalainen on siellä sisäpuolella.

Entä Baltian maista Suomen lempilapsi, miten siellä toimitaan? Ei olla vielä diktatuurissa, mutta yksi poliitikko on ylitse muiden ilmauksissaan. Tarkoitan tietenkin Viroa, jota on myös Eestiksi kutsuttu. Siellä sisäminsteri Helme päästelee suustaan mitä sattuu.

Pääministerimme Sanna Marinin pätevyyden kyseenalaistaminen sillä perusteella, että tämä on työskennellyt myyjänä, on vielä pientä. Nyt tämä Helme lähettäisi kaikki virolaiset homoseksuaalit Ruotsiin. Ei ole oikein valtakunnan ministerin tasoista puhetta.

Pelottavaa on meno myös Puolassa, Unkarissa, Turkissa, Pohjois-Koreassa. 

Mutta ei meillä Suomessakaan osata toimia korrekstisti. Mitään diktatorista suuntausta ei ainakaan vielä ole ollut, mutta jotkut poliitikot eivät ymmärrä asemaansa. Kokoomuksesta puheenjohtaja Petteri Orpo ja Juhana Vartiainen ovat kuin räkyttäviä pikkupiskejä vailla ymmärrystä.

Orpolta on tainnut mennä muistikin. Keväällä hän ja muut kokoomuslaiset vastustivat maskisuositusta. Ei olisi suosituksia pitänyt antaa. Nyt Orpo antaa vaikutelmaan, että niitä ei olisi tehty, Ja haukkuu hallitusta. 

Hänestä ohjeistus oli täysin epäselvä. Minulle asia oli melko selvä. Niiltä osin kuin en ymmärtänyt täysin, osasin miettiä, mikä on minulle ja muille turvallista.

Se, että keväällä maskeja ei ollut riittävästi, ei ole hallituksen eikä muidenkaan vika. Korona-pahalainen pääsi yllättämään meidät kaikki kuvaannollisesti housut kintuissa. Silloin ei pysty liikkumaan.

Nykyiseltä oppositiolta ovat hyvät käytöstavat hukassa. Terävä, hyvä, asiallinen ja asiapohjainen, tietoon perustuvat kritiikki on älykästä. Sitä ei voi kuin ihailla, vaikkei olisikaan samaa mieltä. Nyt oppositio ei ansaitse ihailua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti