maanantai 19. lokakuuta 2020

Lämmittämisen ihmeellisyyksiä

Taloni, pieni sellainen, lämpiää sähköllä ja varaavan takkauunin turvin. Tänä syksynä olen ollut hieman ihmeissäni. Jokin ei pelitä.

Tavallisesti näillä lämpimillä keleillä, joita tänä syksynä on ollut, sähköpatterit ja uunin lämmittäminen kaksi, kolme kertaa viikossa on ollut riittävää. Nyt olen joutunut lämmittämään uunia joka päivä. Jo tässä vaiheessa syksyä!

Kun tulin tänään töistä kotiin, talossa oli lämmintä vain reilu 19 astetta. En siitä säikähtänyt, kun on vaatteita, sellaisia ei julkisesti käytettäviä, riittämiin. 

Päästin koiran ulos tarpeilleen ja lähdin liiteriin hakemaan puita. Uunin päällä oli sen verran, että alkuun pääsin. Tänään haetut ennättivät lämmetä, jotta ne paloivat puhtaasti. Kävin tarkistamassa ulkona. Vain juuri ja juuri näkyvää savua, lähes veden väristä.

Rupesin selvittämään asiaa. Makuuhuoneessa sähköpatteri oli asetettu kahteenkymmeneen asteeseen. Se oli jopa päällä. Sisäkuistin patteri oli 17 asteessa. Siis riittävä kuistin lämmöksi. Työhuoneessa en pidä patteria päällä, kun uunin muuri on osittain huoneen puolella. 

Jäljelle jäi tupakeittiö. Siellä patterit on kytketty sarjaan. On yksi pääpatteri, jossa on termostaatti. Kaksi muuta noudattavat sen käkyjä. Niiden päällekytkentä oli kunnossa.

Lähestyin pääpatteria. Kiersin kokeeksi termostaatin 26 asteeseen. Ei lämmennyt. Olin jo vasrma, että termostaatti oli sanonut yhteistyön irti. Onneksi tarkistin sen päällekytkennän. Se oli pois päältä.

Kun kytkin sen päälle, kaikki kolme patteria alkoivat lämmittää.Termostaatti 22 asteessa. 

Patterit ovat minulle tärkeitä lämmityksen apureita. Ilman niitä saattaisin joutua lämmittämään pientä takkauunia aamulla ja illalla, ja ehkä päivälläkin. Ei sitä kukaan kestä!

Kyllä talon lämmittäminen on ihmeellistä. Ihan pieni pois kytkentä saattaa sotkea kaiken.

Enkä edes muista, milloin ja miksi olen tämän pääpatterin kytkenyt pois päältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti