maanantai 29. elokuuta 2022

Arvovalintoja

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi ehdottavansa yhden kuukauden ylimääräistä lapsilisää, joka maksettaisiin joulukuussa. Ehdotustaan hän perusteli arvovalinnalla.

Ylimääräisellä maksulla olisi tarkoitus tukea lapsiperheitä ja kompensoida inflaation vaikutusta niiden taloudelliseen tilanteeseen. Saarikko vain unohti, että tuki menisi käytännössä keski- ja hyvätuloisille, joille tuella ei ole niin suurta merkitystä.

Pienituloiset, jotka joutuvat hakemaan toimeentulotukea, menettäisivät ylimääräisestä lapsilisästä saatavan hyödyn jäämällä osittain vaille toimeentulotukea. Saarikko väitti, että näin ei kävisi. Hän vain ei muistanut, että toimeentulotukilakia pitäisi muuttaa. Lain muuttaminen ei tapahdu hetkessä.

Perussuomalaiset ehdottivat ilmastotoimien lykkäämistä. Pohjoissavolainen kansanedustaja Minna Reijonen kirjoitti taannoin muun muassa Karjalaisessa, että lasten tulevaisuus tulee turvata. Siksi lykkäykset ovat tarpeen.

Vaikuttaa, että perussuomalaiset puheenjohtajaa myöten ummistavat silmänsä todellisuudelta. He eivät ole nähneet ilmastomuutoksia tai eivät ymmärrä niitä. Kuivuus vaivaa jopa Eurooppaa, Afrikasta ja muista alueista puhumattakaan. On se mukavaa lasten kasvaa ja etsiä juomavettä jostain, mistä sitä ei enää löydy.

Kokoomus puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla on lähtenyt mukaan tähän urpoiluun. Demaritkin ovat jo näyttäneet vihreää valoa vihreän siirtymän siirtämiselle. Tutkitulla tiedolla ei taida olla mitään merkitystä näille päättäjille.

Perussuomalaiset hyväksyvät Euroopasta tulevat pakolaiset ja maahanmuuttajat. Muut pysykööt poissa. Heidän hätänsä ei ole persujen.

Kokoomus kannattaa tuloverojen alentamista. Se tarkoittaisi, että hyvin toimeen tulevat pärjäisivät entistä paremmin. Huono-osaisimmat jäisivät edelleen köyhyysloukkuun.

Verojen alennus pitää kompensoida jotenkin talouden tasapainottamiseksi. Orpon urpoilua seuranneena arvaan, että julkisia palveluja heikennetään. Hyvätuloiset pystyvät ostamaan yksityisiltä, vähävaraiset jäävät palveluja paitsi.

Kokoomuksen hyvinvointiyhteiskunta eroaa selkeästi pohjoismaisen hyvinvointivaltion ajatuksesta. Hyvinvointiyhteiskunnassa  jokainen on oman onnensa seppä. Julkisia palveluja ei juurikaan tarvita tai ne lasketaan minimiin. Jos et pärjää, niin voi, voi.

Hyvinvointivaltio painottaa yhteiskunnan vastuuta kaikista ja etenkinin heikompiosaisista. Vasltio olemme me kansalaiset. Ne, jotka pärjäävät paremmin, kantavat suuremman vastuun yhteisestä budjetista kuin vähäosaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti