torstai 25. helmikuuta 2021

Melkoisen rasistinen laulu

Tänään etätöitä tehdessäni kuuntelin puolella korvalla radiota, kun odottelin alueellisisa uutisia. Sattuipa tulemaan Martti "Huuhaa" Innasen tunnetuksi tekemä laulu Gunnar-pässistä.

Sanojen takana ovat Jope Ruonansuu, Erik Lindström ja Martti Innanen.

Nuorempana, kun laulu sattui tulemaan radiosta, kuuntelin sitä renkutuksena sen enemmän sanoja miettimättä. Nyt ne pysäyttivät. Olivat kuin suoraan persujen ajatusmaailmasta.

Gunnar vierasmaalainen tulee Pekka-pässin "apajille" kosiskelemaan Pekan omina pitämiään lampaita. Gunnar meinaakin onnistua, mutta sitten Pekka suuttuu ja ajaa vierasmaalaisen pois.

"Pekka-pässi nytpä suuttu. Tätä vielä tässä puuttuu. Lampaita ei vieras viedä saa. Taistoon käy nyt Pekka hurja. Pakoon pötkii Gunnar kurja. Sankar vieras häipyy metsän taa"

Ja lampaat laulavat kaihoisasti "Hyvästi Gunnar, hyvästi Gunnas, Sä pässi vierasmaalainen".

Näinkö me todellakin suhtaudumme vieraisiin? Muualta muuttaneisiin? Vaikka tuo laulu taitaa olla todella vanha, niin edelleen meiltä löytyy ihmisiä, jotka ajattelevat noin. Pois vierasmaalaiset.

Minä en ajattele! Toivottavasti et sinäkään. Sen verran rasistinen laulu Innasen laulu on ja sen verran rasistisia ajatuksia "pois vierasmaalaiset" sisältää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti