lauantai 22. kesäkuuta 2019

Kihloissa Joensuu ja PKO - elokuu 2016


Kirjoitin tämän sanomalehti Karjalaisessakin julkaistun tekstin elokuussa 2016.

"Olen epäillyt jo kauan, että Joensuu ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat salakihloissa. Nyt se varmistui. Karjalainen (14.8.2016) suorastaan hehkutti julkistaessaan kihlauksen.

En ole kehitystä vastaan, mutta en vieläkään ymmärrä, mitä (lisä)arvoa toriparkin rakentaminen tuo Joensuulle. Parhaina ostosaikoina niin parkkihallit kuin muutkin keskustan paikoitusalueet ovat reippaasti vajaakäytöllä.

Toriparkin rakentamiseen tuhlatut miljoonat ovat liian suuri uhraus niistä vuoden muutamista ruuhkapäivistä, jolloin parkkipaikkaa autolle joutuu etsimään. Nimittäin jos haluaa sen paikan aivan torin lähistöltä.

Tiedän, että me Joensuun veronmaksat emme (ehkä) joudu maksamaan toriparkkia, mutta PKO:n asiakasomistajat kyllä. Ja entä jos toriparkkihanke meneekin pieleen. Ketkä kulut maksavat? Juha Kivelä?

Joensuun ja PKO:n kihlauksen ydin ei kuitenkaan ole toriparkki, vaan osuuskaupan saama etu muihin yrityksiin nähden.

Kaupunki vuokraa torin alueen PKO:lle. Hyvä – ei mene ilmaiseksi, mikä vääristäisi kilpailua. Vuokralainen kuitenkin hallitsee aluetta, näin olen ymmärtänyt.

PKO rakentaa erilaisia kiinteistöjä torille. Niihin tulee ehkä ravintoloita, kahviloita, myymälöitä. Ehkä jopa sanomalehti Karjalaisen unelmoima ”kaupungin parasta palvelua tarjoava liha- ja kalakauppa” saa sijansa.

Mikä taho pääsee tarjoamaan näitä palveluita? Villi arvaukseni on, että PKO vie koko potin itselleen. Jos osuuskauppa tarjoaa tiloja ulkopuolisille, vuokra lienee sen verran korkea, että pienet yrittäjät eivät pysty toimimaan.

Mihin torikauppiaat joutuvat? Mistä Torikahvio ja Martta-kahvio saavat sijansa? Onko tori enää tori jatkossa?

Joensuun ja PKO:n kytkökset kiinnostavat. Edustajistossa valtuuston jäseniä ovat Arto Pippuri (kok.), Anssi Törmälä (kok.) ja Eero Hirvonen (sdp). Hallintoneuvostossa istuvat kaupunginhallituksen Anssi Törmälä ja Ville Tahvanainen (vihr.).

Lautakuntien ja muiden Joensuun asioista päättävien tahojen kytköksiä Pohjois-Karjalan Osuuskauppaan en selvittänyt.

Karjalainen nosti esiin PKO:n roolin yhteiskunnallisena vaikuttajana. Rooli onkin merkittävä.  Pakostakin jäin miettimään, miten avioliiton solmimisen jälkeen käy.

Päättääkö Joensuun asioista sulho vai morsian?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti