lauantai 22. kesäkuuta 2019

Joensuu ja PKO - suhde on sinetöity

Joensuun kaupungin ja Pohjois-Karjalan osuuskaupan PKO:n suhde on tiivistynyt, ja se kohoaa yhä ylempiin korkeuksiin. Vuoden 2016 kihlaus on sinetöity lujin sitein, ellei peräti käsiraudoin.

Toriparkki on valmis. Joensuu ja PKO suuntaavat käsikädessä tulevaisuuteen. Pakko tunnustaa, että jännitän. Ja odotan suurella mielenkiinnolla, mitä kauppahallista päätetään. Tai siis mitä joensuulaiset päättäjät siitä päättävät. Eivät kasvottomasti, vaan tietoisesti, aktiivisesti.

PKO rakentaa jokirantaan. Se rakentaa kauppojaan joka puolelle kaupunkia. Parhaille paikoille. Rautatieaseman tienoosta ouhumattakaan. Pitkään haudottuja suunnitelmia putkahtelee yllättäen esiin.

Sanomalehti Karjalaisen toimittaja Jaana Kainulainen kysyi verkossa 31.1.2019 julkaistussa kolumnissaan: Kuka määrää kaapin paikan Joensuussa? On helppo yhtyä tähän kysymykseen. On helppo yhtyä Kainulaisen ihmetykseen, joka kohdistuu PKO:n ehkä salailevaan toimintaan

PKO:n tiedottaminen ei ole kaikilta osin niin avointa kuin sen pitäisi olla. Onhan kyse asiakasomistajien omistamasta osuuskaupasta.

Selviääkö Joensuukaan puhtain paperein avoimuuden valtatiellä? Taitaa olla petrattavaa rakkaalla kaupungillamme.

Miten PKO on saanutkaan niin paljon jalansijaa Joensuussa? Muut kaupparyhmittymät ovat ahtaalla. Joensuun päättäjät eivät oikein lämpene niiden ehotuksille.

PKO:n edustajistoon vuosille 2016 - 2020 on valittu Joensuusta (jäsenalue 1) yhteensä kaksikymmentä edustajaa. Heistä kuusi on Joensuun luottamushenkilöitä: Sanna Heinonen (valtuutettu, SDP), Eero Hirvonen (valtuutettu, SDP), Heli Hjälm (valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Kokoomus), Arto Pippuri (valtuuston 2. vpj., Kokoomus), Hanna Suhonen (kaupunkirakennelautakunnan jäsen, Kokoomus) ja Anni Torni (hyvintointilautakunnan jäsen, SDP). Heli Hjälm on myös kaupunkirakennelautakunnassa kaupunginhallituksen edustajana.

Kokoomuksen valtuutettu Anssi Törmälä istuu PKO:n hallintoneuvostossa kuluvan vuoden.

Listaamalla henkilöitä en halua väittää heidän toimivan jotenkin väärin. Aktiiviset ihmiset kun toimivat usealla taholla. Onhan edustajistossa yhteensä 40 jäsentä koko maakunnasta - Joensuusta siis "vain" puolet. Haluan ainoastaan tuoda esiin, että Joensuun päättävien elinten ja PKO:n välillä on henkilötason yhteyksiä.

Yhteyksiä on varmasti myös muutoin, ei julkisella tasolla. Eikä mitenkään rikollisella tavalla. Kun nämä yhteydet selviäisivät, olisimme paljon viisaampia siitä, miten niitä päätöksiä ehkä tehdään.

Kun ne yhteydet olisivat tiedossa, voisimme puhua oikeasta avoimuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti