sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Ulkonaliikkumiskielto

Covid-19, tuttavallisemmin korona, on aiheuttanut mahdollisen ulkonaliikkumiskieltouhan. Tai ei siis virus sinänsä, vaan se, että kaikki eivät noudata ohjeita. Taudin kiihtymisen ja leviämisen uhka on suuri.

Onneksi voimme olla varmoja, että kielto ei ole sellainen, kuin sotaa käyvissä maissa tai siellä, missä vallan vaihtoa suunnitellaan väkivaltaisesti.

Vuonna 1991 työskentelin entisessä Neuvostoliitossa, sen pääkaupungissa Moskovassa. Eräänä elokuisena aamuna töihin lähtöä tehdessäni ihmettelin, miksi valtakunnan kanavilta tuli surumusiikkia. Luulin, että jokin korkea-arvoinen mies (tai nainen - oliko heitä silloin NL:ssa) oli kuollut.

Onneksi olin hankkinut muuttoni vuoksi lyhytaaltoradion, jolla sain yhteyden synnyinmaani uutisiin. Ällistyin suuresti. Miksi Jyrki Saarikoski, jonka piti olla Moskovan kirjeenvaihtaja, raportoi Jugoslaviasta. Silloin tilanne siellä oli kriittinen.

Lopulta aivoni suostuivat vastaanottamaan tiedon. Saarikoski todellakin raportoi Moskovasta, niin kuin pitikin. Silloinen Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov oli syrjäytetty vallasta.

Mietin, voinko, saanko, uskallanko lähteä työpaikalleni Moskovan keskustan tuntumaan. Päätin lähteä, koska selkeää ulkonaliikkumiskieltoa ei vielä ollut. Se tuli myöhemmin lähinnä aikaiseen aamuun, myöhäiseen iltaan ja yöhön.

Oli pelottavaa ajella iltaisin töistä, kun teillä, jotka ylittivät kanaaleja ja jokia, siltojen jokaisessa kulmassa oli tankki. Yhdessä risteyksessä siis neljä tankkia. Aamut tuntuivat jotenkin paremmilta.

Kerran meni täpäräksi. Ulkonaliikkumiskielto alkoi klo 23.00. Työpaikallani kokousti yksi suomalaisyritys, joka oli tullut maahan vastoin kaikkia ulkoministeriön ohjeita, vielä iltakymmenen jälkeen.

Edustuston sihteerinä minun oli oltava paikalla, koska johtaja(t) eivät olleet, ja jonkun piti olla. Jouduin yksinkertaisesti heittämään vieraat ulos. Lopetin muun muassa alkoholin myynnin, joka oli tapana Suomalais-Neuvostoliittolaisessa kauppakamarissa.

Kotiin ajelin kieli keskellä suuta ja jalka kaasulla. Pääsin sisään silloisen kotitaloni rappukäytävään minuuttia vaille iltayhdentoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti