tiistai 2. maaliskuuta 2021

Surullista, Siun soten johto - päätösten tekijöillä ei ole hajuakaan arjen käytännöistä

Kirjoitin tämän sanomalehti Karjalaisen yleisönosastoon. Lehti julkaisi sen tänään 2.3.2021 nettisivuillaan. Paperilehteen se tulee myöhemmin. Karjalainen muokkasi otsikkoa (paremmaksi). Minulla oli alunperin vain Surullista, Siun soten johto.

---

Karjalaisessa oli ((28.2.) laaja artikkeli Siun soten lääkäripaosta ja henkilökunnan pahoinvoinnista. Osastonylilääkäri Minna Kiljunen toi esiin toiveen henkilökunnan inhimillisemmästä kohtelusta.

Ongelmat eivät koske pelkästään lääkäreitä. Samoissa syvissä vesissä uivat muutkin terveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalipalveluiden ja muiden toimintojen työntekijät.

On surullista, että Siun soten virkamiesjohto ja kuntien luottamushenkilöt Siun soten valtuustossa ja hallituksessa eivät oikeasti kuule, missä mennään. Tai eivät halua kuulla.

Työntekijät ovat tuoneet pahoinvointiaan esiin sekä julkisuudessa että ”talon sisällä”. Mitä siulle kuuluu? –kyselyn  tulokset ovat karua luettavaa.

On hienoa, että asiakkaat niin terveydenhuollossa kuin sosiaalipalveluissa kokevat saavansa hyvää palvelua. Se kertoo, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä ongelmista huolimatta. Työnantajan olisi hyvä ymmärtää tämä, ja lopultakin antaa tukensa työntekijöille.

Työntekijät eivät voi vaikuttaa päätöksiin. Ne tuodaan valmiina eteen, ja niitä on noudatettava. Minulle on syntynyt käsitys, että aina lähiesimiehetkään eivät pääse vaikuttamaan niihin.

Siellä jossain korkealla tai hallinnon sektoreilla, joissa ei ole hajuakaan arjen käytännöistä, tehdään ne päätökset. Byrokraattisia tehtäviä lisätään perustasolle, mikä johtaa siihen, että tärkein, asiakastyö kärsii.

Onneksi omassa yksikössäni molemmat esimiehet kohtelevat meitä rivityöntekijöitä inhimillisesti. He kestävät ehkä liiankin hyvin meidän kritiikin, joka ei itse asiassa kohdistu heihin vaan Siun soten johtoon.

Joskus aiemmin olin sitä mieltä, että isossa organisaatiossa toimitusjohtajan ei tarvitse olla alan substanssiosaaja. Riittäisi, kun hän jotenkin ymmärtäisi, millaisia työntekijöitä ja millaisia asioita hän johtaa. Olen muuttanut mieleni täysin. Asiaosaamisen pitää olla vahvaa!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti