sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Mykkänen, älä tunkeudu kotiini

Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) suunnittelee lehtitietojen mukaan ”uudistuksia” sähkömittareihin. Hän aikoo vaihdattaa sähkölämmitteisten talojen mittarit sellaisiksi, joissa on täsmäohjauksella toimivat releet. Näin katkosten suuntaaminen vain tiettyihin talouksiin mahdollistuisi.

 
Ministeri Mykkänen, älä tunkeudu kotiini! Jos hallitus päättää tällaisesta pakkolaista, niin minusta tulee kansalaistottelematon. Kotiini ei tulla ilman lupaani. Minun kodissani mittari vaihdetaan vain silloin, kun sähkölaitos niin katsoo tarpeelliseksi oman toimintansa varmistamiseksi. Silloin maksajakin on selvä: sähköyhtiö.
 
Kun ensimmäisen kerran luin ministerin suunnitelmista, luulin niiden olevan mätäkuun juttuja. Asiasta kirjoitettiin uudestaan syyskuussa, joten suunnitelmat lienevät totta. Sähköyhtiöt eivät aio ottaa vastuulleen kustannuksia, joten ne kaatunevat kansalaisten maksettaviksi.
 
Kummastelen Mykkäsen ”uudistusta”. Hän perustelee sitä sähkön säästämisellä huppukulutuksen aikoina. Mutta sähköthän voidaan katkaista jo nyt – kaikilta talouksilta, ei vain sähkölämmitteisistä taloista.
 
Mykkäsen ehdotus on kansalaisia eriarvoistava. Osa talouksista säästää sähköä ja joutuu sitä maksamaan. Eikä tällaisille pakkotoimille ole tarvetta. Suomalaisethan huolehtivat viime talvena hyvin, että sähkö riitti iman alueellisia sähkökatkoksia. Eikö ministeri luota kansalaisiin?
 
Muistelen lukeneeni, että talvella eniten sähköä käyttivat hyvätuloiset ja ei-sähkölämmitteisten asuntojen asukkaat.. Meidän sähkölämmitteisten talojen omistajien oli jo pakko itse säästää, jotta selviäisimme kaikista maksuista.
 
Tätä kirjoittaessani tarkistin sähkönkäyttöni yhtiön sivuilta. Vuosi taaksepäin käyttöni oli 2779 kWh, kun säästäväinen käyttö on 9346 kWh vuodessa vastaavankokoisessa talossa. Olisnkohan tehnyt osani sähkönsäästötalkoissa?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti