maanantai 29. toukokuuta 2023

Aina voi vaikuttaa

Valitettavan usein me ihmiset jätämme ottamatta kantaa asioihin, koska uskomme, että emme voi vaikuttaa. Olen toista mieltä. Aina voi vaikuttaa!

Vaikuttaa voi yhdessä muiden kanssa, mutta myös ihan yksin yksilönä. Annan tässä kolme esimerkkiä, joissa olen vienyt tai viemässä asioita eteenpäin.

Aikoinaan kirjoitin yleisöosastokirjoituksen, joka julkaistiin Karjalan Heilissä ja vielä silloin ilmestyneessä Karjalan Maassa. Kirjoitin kotikuntani liittämisestä Joensuuhun. Käytin nimimerkkiä, mutta lehtien toimitukset saivat luonnollisesti nimeni tietoon.

Karjalan Maan päätoimittaja toimi kotikuntani kunnanhallituksen puheenjohtajana. Hallituksen kokouksessa ihmettelivät, kuka oli tekstin kirjoittanut. Päätoimittaja kertoi nimeni, ja yksi hallituksen jäsenistä kommentoi asiaa minulle. 

Kantelin asiasta Julkisen sanan neuvostoon. Valitukseni myötä sääntöjä muutettiin niin, että vastaavissakaan tilanteissa lehdet eivät saa lähteen nimeä. Vastaavalla tlanteella tarkoitetaan suljettuja kokouksia, joita kunnan- ja kaupungihallitustenkin kokoukset ovat.

Kaksi vuotta ja neljä kuukautta sitten lähestyin Itä-Suomen aluehallintovirastoa ja kysyin Pohjois-Karjalassa vallalla olevasta käytännöstä lastensuojelutarpeen selvittämiseksi. Halusin tietää toimintatavan laillisuuden.

Asiaa ei ole vielä ratkaistu. Toissa viikolla sain viestin (useiden kyselyjeni jälkeen), että asia pitääkin selvittää erittäin perinpohjaisesti. Ratkaisulla on laajakantoisia seurauksia, jopa niin, että lakia pitää ehkä muuttaa tai selventää. Odotan jännityksellä, miten asia ratkaistaan.

Ja kolmanneksi. Luen silloin tällöin poliitikkojen naamakirjakirjoituksia ja niihin liittyviä kommentteja. Kerran erään henkilön kommentit kiinnittivät huomioni - niin rasistisia ja vihapuheisia ne olivat.

Kävin katsomassa hänen naamakirjasivuaan. Heti alkuun silmiini osuivat yksi tappouhkaus ja yksi uhkaus pesäpallomailalla tehtävästä "uudelleenkoulutuksesta". Tämä jälkimäinen kohdistui entiseen kansanedustajaan.

Lähetin Lounaus-Suomen poliisille vihjeen saatekysymyksellä, onko henkilö syyllistynyt rikokseen. Vastaukseksi sain, että asiasta käynnistetään esiselvitys. Eteneekö asia esitutkintaan ja oikeuteen, jää nähtäväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti