perjantai 18. marraskuuta 2022

"Jaloa" jalkapalloa

Jalkapallon MM-kisat järjestetään Qatarissa. Maassa, joka loukkaa ihmisoikeuksia tullen mennen. Ihmisiä kuolee kisojen rakennustyömailla ja muualla. Ja mikä taho se näistä kisoista päättikään? Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa.

Vuonna 2018 jalkapallon MM-kisat järjestetiin Venäjällä. Päätöksen siitä teki silloinkin toimivaltainen Fifa. Eikös jo silloin puhuttu Venäjän ihmisoikeustilanteesta? Ja olihan vielä Argeentiina, jossa kisat järjestettiin 1978.

Helsingin Sanomien urheilutoimituksen esihenkilö Erkki Kylmänen kirjoitti tänään HS:n nettisivuilla sunnuntaina alkavista jalkapallon MM-kisoista. Hän toteaa: "Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta. kun Fifa myönstää kisat maahan, jota harvalukuinen eliitti hallitsee."

Kylmäsen mukaan MM-turnauksen Qatarille antoi Fifan hallitus joulukuussa 2010. Tämän hallituksen 22 jäsenestä 16 on tuomittu sittemmin korruptiosta, joutunut korruptiotutkinnan tai väärinkäytösepäilyjen koheeksi tai kuollut.

Kyllä jalkapallo on "jaloa", ainakin maailman mittakaavassa. Mitä enemmän poljet ihmisoikeuksia, sitä enemmän saat mainetta ja kunniaa.

Vaikka esimerkiksi Yle on ilmoittanut, ettei se lähetä toimittajia paikan päälle Qatariin, niin silti kuulin Urheiluradiosta, että kyllä sinne ainakin joku menee. Lisäksi Yle on julkaussut "hauskoja" juttuja ennakkoon kisoista. Onkohan Ylellä(kään) puhtaat jauhot pussissa?!

Kummastelen, etteivät maiden jalkapalloliitot ole ryhtyneet boikotoimaan näitä(kään) kisoja. Ilmeisesti tukevat niitä tahoja, jotka suhtautuvat ihmisoikeuksiin erittäin leväperäisesti. Ai niin, raha ratkaisee.

Silti saatan sanoa hyvillä mielin. Te jalkapalloa harrastavat, harrastakaa edelleen, kilpailkaa. Pitäkää vain huoli, ettette harrastuksellane tue tahoja, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia.

Toimikaa kuten Riku Riski. Hän päätti boikotoida ja kieltytyi kutsusta Suomen jalkapallomaajoukkueen leirille Qatariin. Eikä osallistu kisoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti