keskiviikko 7. syyskuuta 2022

Hallituksen eriarvoistavat päätökset

Hallitus teki innolla tulevaa budjettia vaalivoitto ministerien silmissä kiiluen. Valitettavasti ainakin osittain budjetti meni pieleen yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Osa korkeakouluista valmistuvista opiskelijoista saa opintolainojaan anteeksi, mikäli muuttavat tietyille alueille. Tämä päätös on opiskelijoita räikeästi eriarvoistava. Myös alueet ovat eriarvoisessa asemassa.

Kaikki valmistuvat eivät voi sijoittua "erityisalueille". Suurin osa jää, joutuu jäämään, kasvukeskuksiin.

Karjalaisen mukaan monet opiskelijat sijoittavat lainansa. Onnekkaat voivat sijoittaa rahat valtion, veronmaksajien kustannuksella. Ota lainaa, sijoita, mene töihin "erityisalueelle", muut maksavat sijoituksesi, vain sinä voitat.

Työvoiman saatavuus tulee turvata asianmukaisella palkalla ja oikeanlaisilla työoloilla, niin syrjäseuduilla kuin kasvukeskuksissakin.

Toinen eriarvoistava päätös on yli 60-vuotiaille myönnettävä korotettu työtulovähennys. Ministeri Saarikko perusteli (hieman vaivaantuneen oloisena) päätöstä positiivisella erityikohtelulla. Hän ei selvästikään tiedä, mitä positiivinen erityiskohtelu tarkoittaa.

Yhdenvertaisuuslain (9 §) mukaan se on oikeasuhtaista erilaista kohtelua, jonka tarkoituksena on tosiasiallinen yhdenvertaisuuden edistäminen taikka syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai poistaminen.

Hallituksen päätöksessä ei ole mitään tähän viittaavaa. Itseasiassa päätös eriarvoistaa työntekijät. Se syrjii alle 60-vuotiaita työntekijöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti