sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Sähköpostiviestini aluevaltuutetuille Elo ja Törmälä

"Hei arvoisat herrat!

On pakko kommentoida kommenttejanne hv-alueen johtajan valinnan tiimoilta. Käsitykseni perustuu valintakokouksessa kuulemaani ja Karjalaisesta lukemaani tietoon.

Olette kumpikin sitä mieltä, että Pirskanen olisi pitänyt valita hänen johtajakokemuksensa perusteella. Timo, sinä totesit kokouksessa, että Pirskanen vain toteutti hallituksen tahtoa.

Kymmenien vuosien työkokemukseni perusteella voin todeta, että henkilöllä voi olla pitkä johtajatausta, mutta hän ei ole hyvä johtaja. Henkilö, joka ei ole toiminut johtajana tai hänellä on vähän johtajakokemusta, voi olla loistava johtaja. Kyse on henkilön ominaisuuksista, halusta tehdä asiat hyvn ja oikein, kyvystä toimia vuorovaikutuksessa henkilöstön ja sidosryhmien kanssa.

Valitettavasti Pirskaselta puuttuvat monet näistä tarvittavista ominaisuuksista. Hän muun muassa mitätöi henkilöstön mielipiteet, ei kuuntele, mitä viestiä työntekijät haluavat hänelle viedä. Hän toimii ylimielisesti suhteessa henkilöstöön.

Toimiessani luottamusmiehenä Siun sotessa 2017-2021 (jäin eläkkeelle 1.6.2021), minulle kerrottiin useista eri tapauksista, jolloin toimitusjohtaja Pirskanen ei toiminut asiallisesti. Niitä en tähän tuo. Kerron kolmesta tapauksesta, joissa itsekin olin mukana.

Siun sote järjesti M-talon auditoriossa infotilaisuuden. Työntekijät nostivat esiin puutteelliset henkilöstöresurssit. Toimitusjohtaja sivuutti ongelmat ja totesi, että jos ei miellytä, voitte lähteä. Hänen mukaansa hoitajia on tulossa pilvin pimein. Sosiaapalvelujen työntekijöiden huolet hän tapansa mukaan sivuutti täysin.

Toinen tapaus sattui myös infotilaisuudessa. Eräs sosiaalityöntekijä kritisoi Siun soten toimintalinjoja. Kyseinen työtekijä joutui puhutteluun. Suut tukkoon oli/on Pirskasen linjansa.

Me lastensuojelun työtekijät kutsuimme Siun soten johtoa kuulemaan huoliamme rittämättömistä henkilöstöresursseista. Tyrmistys oli valtava, kun toimitusjohtaja aloitti tapaamisen toteamalla, että hän haluaa kosketella ihmisiä. Onneksi ei kosketellut, vaan tyytyi kättelemään. Toinen tyrmistys samassa tapaamisessa oli se, kun Pirskanen täysin mitätöi meidän huolemme.

Kyseinen huoli on edelleen ajankohtainen. AVI on asettanut (jälleen kerran) uhkasakon ja määräajan, jossa resurssien pitää tulla kuntoon. Määräaika päättyy elokuun lopussa. Uhkasakko on 200.000,00 euroa. Puutteelliset resurssit vaarantavat niin asiakkaiden kuin henkilöstön oikeusturvan.

Olen samaa mieltä kanssanne, että toimitusjohtaja toteuttaa hallituksen päätöksiä. Tosin en ole missään vaiheessa lukenut, että hallitus olisi antanut muita ohjeita kuin raamit toiminnalle. Pirskanen on päättänyt yhdessä muun johdon kanssa, miten varat operatiivisessa työssä käytetään. Niitä ei ole suunnattu riittävästi asiakastyötä tekevän henkilöstön palkkaamiseen vaan johtaja- ja päällikkötason paisuttamiseen. Viimeisin minun tietooni tullut "temppu" on vuodenvaihteessa perustetut uudet päällikkötason virat sosiaalipalveluihin. Entiset päälliköt saivat johtaja-nimikkeet. Uuteen päällikötasoon palkattiin johtavia sosiaalityöntekijöitä. Lähiesihenkilötasolle syntyi vajetta. On helppo arvata, että asiakastyötä tekevät, ainakin useat, haluvat tulla valituiksi johtaviksi. Ja taas on pulaa asiakastyössä. Nuo hätäisesti kyhätyt päällikkövirat ovat täysin tarpeettomia!

Jos Pirskanen vain toteuttaa hallituksen päätöksiä, olen erittäin huolissani hallituksen osaamisesta. Jos hallitus automaattisesti hyväksyy Pirskasen ehdotukset, joita Pirskanen sitten päätösten mukaisesti noudattaa, ollaan mieron tiellä. Hallitus ei selvästikään tiedä, mitä oikeita tarpeita on toiminnan saamiseksi oikeanlaiseksi. Olen myös huolissani, jos hallitus on ohjeistanut Pirskasta käyttäytymään kuten hän käyttäytyy. Ohjaus epäasialliseen ja mitätöivään käytökseen on hallitukselta suuri virhe.

Olen Timo kanssasi samaa mieltä, että Siun soten omistajakunnat ovat osaltaan syyllisiä nykytilanteeseen. Siispä herrat Elo ja Törmälä, on peiliin katsomisen paikka. Te olette Siun soten suurimman rahoittajan Joensuun kaupunginvaltuuston jäseniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti