sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Mietteitä maataloustuottajien tilanteesta

Kävin torstaina mielenkiintoisen keskustelun MTK Pohjois-Karjalan toiminnanjohtajan Jari Rouvisen kanssa. Olin yhteydessä häneen, koska minua on pitkään askarruttanut, mikä taho oikeasti ajaa maataloustuottajien etuja.

Jo tässä vaiheessa kirjoitustani haluan tuoda esiin, että Jari Rouvinen tietää aikeestani kirjoittaa blogiini. Olen myös antanut hänelle blogini osoitteen. Näin hän voi halutessaan kommentoida mietteitäni.

Rouvisen mukaan MTK on tuottajien edunvalvontaorganisaatio.

Keskustelun aikana kävi selväksi, että elintarviketeollisuus ja kauppa määrittävät käytännössä tuotteiden hinnan. Silti minusta on kummallista, että tuottajat suostuvat myymään tuotteensa alihintaan, kuten olen ymmärtänyt.

Sen ymmärrän, että tuotteet on saatava myydyksi. Senkin ymmärrän, että joissakin tilanteissa ostaja (elintarviketeollisuus) määrittää hinnan (ainakin pitkälti), ei myyjä.

Kummalliseksi asian tekee, että tuottajat itse omistavat täysin tai ainakin suurelta osin elitarviketeollisuuden yritykset. Ihmettelin asiaa. Siis tuottajat myyvät tuotteensa omistamilleen yrityksille (kuten esimerkiksi Valiolle), alihintaan. Käytännössä myyvät itselleen.

Rouvisen mukaan on muitakin osakkeenomistajia/osakkaita. Niitä kaikkia tulee tietysti kohdella yhdenvertaisesti. Ymmärrän asian, että voittoja tulee jakaa yhdenvertaisesti.

Tilannehan on absurdi. Tuottajille maksetaan tukia, jotta he tulevat toimeen. Tuet ovat tulleet kuulemma EU:n myötä. Toisaalta tuottajat saavat hyvät tulot omistamaltaan elintarvikseteollisuudelta.

Sekä K- että S-ryhmä päättivät maksaa elintarviketeollisuudelle korkeampaa korvausta ja toivoivat, että ne rahat tuloutetaan kokonaan tuottajille. Hmm. Kuinkahan käy? Onko tuottajien edullisempaa maksaa verot elintarviketeollisuuden nimissä ja pitää tuottajatuet vai saada kaupan maksamat korvaukset sinne tuottajatasolle?

Mikä on niiden tuottajien tilanne, jotka eivät ole mukana elintarvikseteollisuudessa (jos sellaisia on)? Miten MTK on onnistunut edunvalvontatehtävässään? Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti