torstai 14. tammikuuta 2021

Pohjois-Karjalan kaksi "diktaattoria"

Maakunnassamme on kaksi "diktaattoria". Toinen näistä on sanomalehti Karjalainen ja sitä julkaiseva yhtiö. Vaikka kyse on Laakkonen-konserniin kuuluvasta tahosta, niin itse Laakkonen-konserni ei ole samalla tavalla diktaattori kuin Karjalainen - kaukana siitä.

Karjalainen on valtamediaa edustava sanomalehti maakunnassamme. Yhdessä samaan yhtiöön kuuluvien paikallislehtien, kaupunkilehden ja radiokanavan kanssa sillä on suuri valta tiedottamisen saralla.

Tällainen vallan keskittymä on todettu muualla maailmassa vaaralliseksi demokratialle. Onko tämäkin?

On, ainakin siinä mielessä, että asioista tiedottaminen on kapea-alaista. Siitäkin huolimatta, että Karjalainen on kertonut olevansa monia katsantokantoja esiin tuova lehti. Pääpaino on kuitenkin Karjalaisen oikeistolaisella maailmankatsomuksella.

Ajattelin tarjota tämän tekstini Karjalaisen yleisönosastolle, mutta totesin, että se on turhaa. Olen ennenkin tarjonnut tekstejä, joissa kritisoidaan myös sanomalehti Karjalaista, mutta tekstejä ei ole julkaistu. Ja voin sanoa, että mitään asiatonta en ole tarjoillut. Monia muita tekstejäni lehti on kyllä julkaissut.

Myönnän, että on hyvä olla jokin maakunnallinen äänitorvi. Jos Karjalainen olisi sellainen oikeasti, niin se olisi enemmän moniarvoinen ja antaisi yhä useamman äänen kuulua. Myös silloin, kun sen tai Laakkosen konsernia kritoidaan.

Ja se toinen diktaattori, joka vaikuttaa meidän arkeemme. Se on tietenkin Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, PKO.

Maakuntamme jokaisessa kunnassa sen vaikutusvalta on suurtakin suurempi. Sen kauppoja löytyy kohta jokaiselta nurkalta. Ja ravintoloita ja hotelleja ja parkkihalleja ja vaikka mitä.

PKO kyllä samalla kehittää maakuntaamme, mutta sen vaikutus päättäjiimme on liian suurta. Joskus tuntuu (Karjalaista lukiessa), että kuntien päättäjät ovat PKO:n talutusnuorassa. Muilla kauppaliikkeillä ei ole mahdollisuuksia sijoittua hyville paikoille, vaan syrjään.

Onkohan PKO eräänlainen suojeltu kohde täällä meillä?

Taidanpa lähettää vinkin tästä tekstistäni Koivumaalle, Utriaiselle ja Kivelälle. Tulisivatko toisiin aatoksiin vai vain vihaisiksi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti