perjantai 1. toukokuuta 2020

Mutta eihän Suomi voi yksin päättää...

Tänä aamuna säikähdin todella valtavasti. Mitä kummaa presidenttimme Sauli Niinistö suunnittelee?

Luin Helsingin Sanomista, että Sauli aikoo lopettaa kättelemisen itsenäisyyspäivän juhlissa. Jotenkin ymmärsin, että suunnitelmissa on myös, että kättely lopetetaan kokonaan Suomessa.

Asiaa ryyditti turkulaisen kulttuurihistorioitsijan Annakaisa Suomisen kannatus Saulin idealle. Suominen suorastaan toivoo, että kätteleminen loppuu. Outo ihminen, kun sitten hänen tutkimuksensa aihe häviää. Hän on tutkinut kättelyn merkitystä Suomessa.

Jos Sauli ehdottaa kättelyn tilalle tyhjän kämmenen nostamista esiin, niin Suominen pistää tarjolle laajemman skaalan vaihtoehtoja. Saulin ehdotus on yksi niistä, mutta on viisi muutakin: nyökkäys, käsi sydämelle -ele, nyrkkien kevyt iskeminen yhteen, aasialaistyyppinen omat kämmenet yhteen ja pieni kumarrus, kyynärpäiden kopsautus.

Periaatteessa voisin hyväksyä tästä vain kaikki muut paitsi nyrkkien ja kyynärpäiden käyttämisen. Jos minun, alle 160 senttiä pitkän ihmisen pitää tervehtiä 190 senttistä ihmistä, niin apua. Eivät kyynärpäät ulotu yhteen millään, paitsi jos se pidempi kumartuu minua kohden alaspäin. Ja silloin olemme kumpikin virusvaarassa. Nyrkkien käyttö taas viittaa jotenkin aina vihamieliseen käyttäytymiseen.

Ja sitä paitsi! Suomi ei voi päättää yksin asiasta. Olemme osa Euroopan Unionia. Ennen kuin siirrymme uuteen tervehtimistapaan, asia pitää puida EU:n korkeimmissa johtoelimissä. Siitä pitää tehdä direktiivi, joka nykyään tarkoittaa pakkoa. Silloin liittymisvuonna meille vakuutettiin, että direktiivit ovat vain suosituksia. Itsenäiset valtiot voivat päättää loppupeleissä.

Nyt se ei käy. Näin meillä direktiivejä tulkitaan päättäjätasolla. Näin ollen tervehtimistavan muuttaminen vie vuosia. Asiaa vatvotaan kuitenkin vähintään kaksi kertaa kauemmin kuin kellojen siirtämistä normaali- ja kesäajan välillä. Saulin presidenttikausi ennättää päättyä.

Mutta onneksi Sauli on tituleerannut ihan itse itseään puolivallattomaksi. Voisihan hän nytkin heittäytyä sellaiseksi. Hän voisi ilmoittaa koko maailmalle, että vuonna 2020 Suomen itsenäisyyspäivän linnanjuhlassa ei enää kätellä. Ja siitä alkaa kättelemättömyyden aikakausi.

Tosin tällä päätöksellään Sauli ottaisikin täyden vallan omiin käsiinsä.

Se millä kätteleminen korvataan, jää tulevaisuuden kyysymykseksi. Kunhan nyt EU pääsee asiasta yksimielisyyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti