sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Kotikaupunkini ei kunnoita ympäristöarvoja eikä rakennusperinnettä

Olen aivvan pöyristynyt kotikaupunkini suhtautumisesta ympäristöön ja perinteiseen rakennuskulttuuriin. Vuosia, vuosikymmeniä vanhat puurakennukset ovat olleet uhanalaisia. Jo kahdeksankymmentäluvulla jopa aprillipilassa kustusttiin kokoontumaan kaupunkia vastaan vanhojen puutalojen purkamisen vuoksi. Aprillipilat eivät aina ole pelkkää pilaa, vaan ne ovat ajan asioiden ytimessä, tai siis useimmiten.

Hasanniemi arvokkaana ympäristönä on tämän hetken kuuma peruna. Kotikaupunkini haluaa kaataa vanhan metsän ja kaavoittaa sinne omakotitalotontteja. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin "avainasukkaiden" eli rikkaiden tarpeisiin.

On kotikaupungissani ennenkin kaavoitettu tontteja "avainasukkaiden" tarpeisiin. Siilaisella, Noljakassa, Aavarannalla, miten kukin aluetta kutsuu. Muun muassa Abloyn entinen toimitusjohtaja sai sieltä tontin. No, pitäähän hänen jossakin asua. Hieman vain yhteisiä alueita siirrettiin joidenkin yksityishenkilöiden omistukseen.

Nyt Pielisjoen ranta-alue on uhan alla. Rantaa rakennetaan täyteen, ja se hirvittää. Tai aluetta annetaan jos jonkinlaisten rakennelmien käyttöön.

Postitalon taakse rakennetaan. Ahdasta tulee. Äskettäin luin lehdestä, että Eliel Saarisen suunnitteleman arvokkaan kaupungintalomme läheisyyteen Elielin kujan päähän tulee konteista muodostuva ravintola. Mitä kummaa! Vaikka kaupungintalomme takapiha ei ole paras näkymä Saarisen arkkitehturiin, niin tämä konttirakennelma peittää kuitenkin osan kaupungintalosta joelta katsottuna. Ja joen rantaan hieman toiseen paikkaan on jo kaavoitettu paikka pysyvälle ravintolarakennukselle.

Haluavatko päättäjämme todellakin pilata kauniin kaupunkinäkymän joelta käsin katsottuna?

Nämä esimerkit ovat vain pieni osa kotikaupunkini hölmäilystä. Ympäristöarvot unohdetaan kaavoittamisessa ja lupien myöntämisessä. Vanha rakennusperinne saa jäädä unholaan, kun uusia "innovaatioita" otetaan käyttöön.

En ole yrittäjävastainen, mutta mitä tahansa ei saa alistaa yritystoiminnalle! Eikä yksityishenkilöille, kun kyse on yhteisistä virkistysalueista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti