lauantai 4. marraskuuta 2023

Törhöilyä

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen väitteli tohtoriksi Lapin yliopistossa. Vastaväittelijänä oli filosofi Esa Saarinen.

Väitöskirjan otsikko kuuluu: "Elokuvaohjaaja Suomessa. Nyt. Suomalaisen elokuvaohjaajan työn prosessit, etiikka, moraali, tekniikka ja sosiaalisuhteet." Työ on saanut paljon kielteistä kritiikkiä.

Minä en ole lukenut sitä, tuskin luenkaan. Osaamiseni ei riitä sen arviointiin tieteellisenä ja/tai taiteellisena väitöskirjana. Siksipä tukeudun tiedotusvälineistä (lähinnä Yle ja Helsingin Sanomat) löytämiini ja kuulemiini pohdintoihin.

Vaikuttaa siltä, että Törhönen on törhöillyt enemmän kuin paljon. Väitöskirja ei täytä siltä vaadittuja kriteereitä. Ei ole teoriaa, lähteet ovat puuttelliset, taiteellinen osuus puuttuu, ohjaajat, esitarkastajat ja vastaväittäjä ovat eri aloilta. He eivät edusta taiteita. 

Kustoksena (väitöstilaisuuden valvojana) toiminut ohjaaja professori Kaarina Määttä on todennut, että työ ei täytä tieteellisiä kriteereitä. Taiteellisiin kriteereihin hän ei puutu.

Käsittämätöntä on, että esitarkastat saattavat olla jäävejä tehtäväänsä. He ovat olleet mukana alkuperäisessä tutkimuksessa, joka on osa väitöskirjaa.

Monet asiantuntijat ovat todenneet, että Lauri Törhösen väitöskirja ja sen hyväksyminen ovat mainehaitta Lapin yliopistolle. Saa nähdä, hyväksyykö tiedekunta työn vai hylkääkö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti