torstai 9. marraskuuta 2023

Kauniita sanoja

Kuuntelin tänään osan eduskunnan kyselytunnista. Välillä jouduin ravistamaan päätäni. Kuulinko oikein? Kauniita sanoja ilman oikeaa sisältöä. Tässä muutama kommentti.

Työministeri Arto Satonen (kok) hehkutti tämän hallituksen mantraa. Leikataan tuista, jotta saadaan lisää työllisiä. Miten hokkuspokkustemppu onnistuu? Ei kuten on suunniteltu. Järjestyksen pitää olla toinen.

Ensin pitää saada niitä työpaikkoja. Pitää saada oikea työntekijä ja oikea työ kohtaamaan toisensa. Sitten voi harkita tukien leikkauksia. Tosin aina on tuen tarpeessa olevia. Kaikki eivät syystä tai toisesta saa tai löydä työtä, pysty työhön. Ja ilman omaa syytä. 

Mutta kun Orvon hallitus saa 100 000 uutta työpaikkaa, niin tukien yhteissumma pienenee, ja jäljelle jääville työttömille voidaan maksaa ihmisarvoista tukea. Eikä maksa yhtä paljon kuin aiemmin.

Sosiaali- ja terveysministeri (ps) Kaisa Juuso vastasi lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa koskevaan kysymykseen. Hänestä on hyvä, että ikäraja lasketaan "vain" 23 vuoteen nykyiseen 25 vuoden sijaan. Edellinen hallitus nosti sen 21 vuodesta 25:een.

Juuson mielestä olemassa olevat aikuissosiaalityön palvelut ovat riittävät. Niinhän sitä asiaa tuntematon ja ymmärtämätön luulee.

Aikuissosiaalityössä, kuten sosiaalipalveluissa yleensäkin, on valtava työvoimapula. Lastensuojelun jälkihuollon asiakkaita voisi verrata erityislapsiin. He tarvitsevat erityistä tukea. Heidän elämänsä on ollut rempallaan, ja sen kasaaminen vie aikaa.

Tarvitaan erityistyöntekijöitä, jotka ymmärtävät asiakkaiden tarpeet ja osaavat ohjata heitä. Ja heillä pitää olla aikaa. Aikuissosiaalityö on laaja kenttä jo muutenkin. Jälkihuollon asiakkaat ovat kyllä sen palvelujen piirissä, mutta "yleinen" aikuissosiaalityö ei riitä.

Kaikki asiakkaat eivät välttämättä tarvitse pitkäaikaista tukea, mutta heidän ei olekaan pakko sitä vastaanottaa.

Juuso hehkutti nuorten mielenterveyden terapiatakuuta, joka on kirjattu hallitushjelmaan. Nekin olivat kauniita sanoja. Takuu on, mutta ei rahaa sen toteuttamiseen.

Aukaisu suunsa myös sosiaalitukiministeri Sanni Gran-Laasonen (kok). Hänen puheisiinsa en jaksa puuttua. Hän ei todellakaan ole penaalin terävin kynä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti