sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Toimintamallit fasisteilta

Lauantaina, helmikuun ensimmäisenä päivänä, hieraisin silmiäni useamman kerran, kun avasin sanomalehti Karjalaisen. Toimituspäällikkö Jyrki Utriainen kirjoitti kolumnin otsikolla "Mistä nämä persujen toimintamallit ovat peräsin? - Fasisteilta!"

En muista nähneeni Karjalaisessa näin shokeeraavaa ja nappiin osuvaa otsikkoa aiemmin. Ei tullut pieneen mieleenikään, että ohittaisin kolumnin. Etenkin, kun se oli Utriaisen kirjoittama.

Utriainen viittaa Perussuomalaisten julkistamaan media- ja kulttuuripoliittiseen ohjelmaan. Ja yhdistää sen toimintamallit viime vuosisadalla vaikuttaneisiin fasisteihin, italialaiseen Benito Mussoliiniin, saksalaiseen natsiin Adolf Hitleriin ja espanjalaiseen Francisco Francoon.

Ja ennen kaikkea yleensäkin siihen eripuraan ja vihaan, jotka jakavat kansaa kahtia! Siihen, kun mediaa ja instituutioita horjutettiin.

Jyrki Utriaiselle suuri kiitos tämän vaaran esiin nostamisesta.

Olen usein miettinyt näitä yhteyksiä ja pohtinut, emmekö me opi historiasta. Esimerkiksi Saksassa ja Puolassa osa väestöstä näyttää unohtaneen ne kauheudet, joita natsi-Saksa teki.

Nykyinen Saksa ei ole vastuussa Hitlerin teoista. Mutta se on vastuussa siitä, miten nyt ja jatkossa toimitaan. Eikä vain Saksa, vaan kaikki maailman maat.

Toivon, etten joudu näkemään niitä hirveyksiä täällä meillä. Toivon, että kukaan muukaan tulevat sukupolvet mukaan lukien eivät niitä kohtaa. Ei meillä eikä muualla.

Kuinka pitkälle persut voivat jatkaa, jotta heidän toimintaansa voidaan puuttua? Kuinka pitkälle he jatkavat, jotta laillisuuden raja menee rikki?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti