torstai 26. syyskuuta 2019

Vastuista ja luottamuksesta Siun sotessa

Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen lähestyi työntekijöitä videotervehdyksellä. Hänen mukaansa alkuvuosi on mennyt monelta osin hyvin, ja Siun sote menee parempaan suuntaan.

Jos menee hyvin ja parempaan suuntaan, niin mistä tämä henkilöstössä suurta huolta herättävä viesti juontaa juurensa?

Jos kulujen hallinta on ongelma, johto ja luottamushenkilöt kantavat vastuun. Työntekijät eivät ole tulosvastuussa. Talouden ajattelu työntekijöillä ei ole edes aina mahdollista. Perheet tarvitsevat palveluja, ja ne on hankittava, lakisääteisiä kun ovat ainakin lastensuojelussa.

Työnantajalla on vastuu huolehtia, että työntekijät voivat keskittyä olennaiseen. Jos hoitohenkilökunnan pitää siivota ja jakaa ruokaa, niin keskittyminen olennaiseen on kaukana.

Olennainen on jäänyt myös jatkuvien muutosten varjoon. Työntekijät ovat milloin yhden alueen työntekijöitä, milloin toisen. Milloin on yksi esimies, milloin toinen. Oman työhuoneen sijainnistakaan ei aina ole varmuutta.

Järkyttävää, että toimitusjohtaja epäsuorasti väittää työntekijöiden puuhastelevan mitä sattuu. Jos on yksittäisiä työntekijöitä, jotka eivät ole tehtäviensä tasalla, esimiehen vastuulla on puuttua asiaan.

Pirskanen puhuu vastuuttomasta toiminnasta. Kysyy, ovatko oikeat henkilöt oikeilla paikoilla. Minä kysyn, luottaako hän työntekijöihinsä. Arvostaako hän heitä? Koin puheen uhkaavaksi erityisesti lähiesimiehiä kohtaan.

Lainsäädännön noudattamiseksi rivityöntekijöiden lomautukset ja irtisanomiset eivät ole mahdollisia.

Työhyvinvointipäällikön Kati Koppisen kommentti Karjalaisen verkkosivulla oli asiaton. Asioista pitää puhua suoraan. Tapa, jolla Pirskanen asiat esitti, ei paranna työhyvinvointia, päinvastoin!

Odotan mielenkiinnolla rakennemuutosta. Toivottavasti linjaorganisaation suuntaan muokkaaminen tarkoittaa sitä alkuperäistä ajatusta, jonka Pirskanen valitettavasti muutti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti