lauantai 7. syyskuuta 2019

Minäkö elätti - rajua vastakkainasettelua

Viime viikkoina olen törmännyt kummallisiin, tietenkin nimettömiin mielipiteisiin sanomalehti Karjalaisen tekstiviestipalstalla. Kyse on rajusta vastakkainasettelusta julkisen - yksityisen sektorin työntekijät sekä eläkeläiset - nuoret työssäkäyvät.

Yksityisen sektorin, etenkin vientiteollisuuden työntekijät ovat röyhistelleet rintaansa ja väittäneet elättävänsä julkisen puolen työntekijät. Siis mitä?!

Olen kuntayhtymän palveluksessa ja omasta mielestäni hankin itse elantoni, ihan omalla työlläni. Ei ole näkynyt sen enempää paperi- kuin metallimiehiä tai -naisia rahaa tarjoamassa. Ei ole kysytty, saanko elättää sinut!

Valtio nimeltä Suomi tarvitsee viennistä saatavia tuloja. Se tarvitsee myös sisämarkkinoita ja julkisen sektorin tarjoamia palveluita. Ilman julkisten alojen työpanosta maamme ei toimisi sen enempää kuin ilman vientiäkään.

Verotuloilla maksetaan palvelut, joita me kaikki tarvitsemme ja käytämme, niin Pekka Perhetyöntekijä kuin Paula Paperityöntekijäkin. Julkisella puolella työskentelevät maksavat veroja siinä missä muutkin

Nuoret, ja ihan aikuisemmatkin väittävät, että eläkeläiset ovat elättejä. Työssä käyvät maksavat heidän elantonsa, mukamas. Työuransa päättäneet ovat aikoinaan maksaneet oman osuutensa eläkkeistään. Aivan, kuten laki on kulloinkin määrännyt.

Itse olen maksanut jokaisesta palkastani osuuteni eläkekassaan 18-vuotiaasta alkaen. Sittemmin valtio nimeltä Suomi ryösti maksamani ja työnantajieni osana palkkaani maksaman osuuden takautuvasti viideltä vuodelta. Eläkettä alkoikin kertyä vasta 23-vuoden iästä.

Kun sitten aikoinaan jään eläkkeelle, en aio kantaa syyllisyyttä saamastani eläkkeestä. En koe, että sisarteni lapset esimerkiksi elättäisivät minut. Tai naapurini lapset. Ihan olen omalla arvokkaalla työlläni eläkkeeni ansainnut.

Toivon, että tällainen vastakkainasettelu lopetettaisiin, sillä se ei johda mihinkään hyvään. Meitä kaikkia tarvitaan, jos oikein ajatellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti