keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Kevytyrittäjä

Vasta vähän aikaa on julkisuudessa puhuttu kevytyrittäjistä. Olen miettinyt, mitä se tarkoittaa. Onko kevytyrittäjä fyysiseltä painoltaan kevyt, onko toiminta kevyttä (lue vähäpätöistä, merkityksetöntä tms.)? Vai onko se suhteessa viranomaisiin kevyttä?

Suomen lainsäädäntö ei tunne termiä kevytyrittäjä (tai kevytyrittäjyys). Termi on harhaanjohtava. Lainsäädännön mukaan teemme töitä työntekijöinä tai yrittäjinä. Työ- ja sosiaalivakutuslainsäädännössä kevytyrittäjää pidetään yrittäjänä, jos tämä tekee ansiotyötä ilman, että on työsopimuslain tarkoittamassa työsuhteessa.

Myös Suomen Yrittäjät on sitä mieltä, että kevytyrittäjä on yrittäjä, vaikka hänellä ei olisikaan omaa yritystä tai y-tunnusta. Tiettyjen edellytysten täyttyessä hänen on otettava YEL-vakuutus, jolloin hän on yrittäjä.

Kevytyrittäjyydestä puhutaan myös laskutusyrittäjyytenä. Tällöin laskutusyritys huolehtii laskuista ja "palkanmaksusta". Eli siis laskuttaa ainakin laskuttamisesta. Palkanmaksu on kyseenalaista. Eihän yrittäjä saa palkkaa. Tulot tulevat yrittäjätuloina, eivät palkkana. Kun jokin toinen taho kuin sinä itse hoitaa laskutuksen, niin se tekee ison loven "kevytyrittäjän" lompakkoon.

En varmasti tiedä, mitä kaikkea kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan, mutta kuulostaa huolestuttavalta. Kevytyrittäjä ei saa työttömyysturvaa eikä muitakaan etuja, jos ei itse huolehdi asianmukaisista maksuista. Jos ei ole y-tunnusta, ei voi muun muassa voi tehdä alv-vähennyksiä verotuksessa. Onko näistä asioista kerrottu riittävästi ja oikealla, ymmärettävällä tavalla?

Huijataanko meitä kevytyrittäjiksi hienon sanan varjolla? Kevyttä, mukavaa, kivaa. Mutta saadaksesi asianmukaiset edut (työttömyyturvan ja eläkkeen) sinun on ymmärrettävä, että sinun tulee maksaa asianmukaiset maksut työttömyyskassaan ja ja eläkeyhtiölle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti