sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

"Myös insinöörit ovat aivan tavallisia ihmisiä"

Insinööriliitto juhlisti satavuotista taivaltaan ja repäisi oikein kunnolla Ilosaarirockissa. Juhlan kunniaksi se järjesti värijauhebileet. Sanomalehti Karjalaisen mukaan ympärillä suhisi ja paukkui, kun järjestäjät suihkuttivat värejä osallistujen niskaan värijauhesammuttimilla ja väripommeilla.

Lehden haastattelema liiton puheenjohtaja Greta Ahtola kertoi tarkoituksena olleen osoittaa, että myös insinöörit ovat aivan tavallisia ihmisiä.

Jäin makustelemaan ilmaisua. Mitä on tavallinen ihminen? Onko sille olemassa jokin määritelmä?

Kun pohdiskelen sanojen ja ilmaisujen merkityksiä, otan apuun Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen verkkosivut (https://www.kotus.fi) ja sieltä suomen kielen sanakirjan.

Sanaliitolle 'tavallinen ihminen' ei selitystä löytynyt, mutta kiinnostavaa onkin tuo adjektiivi 'tavallinen'. Sanakirjasta löytyi neljä selitystä.

1. esiintyy paljon, yleisesti, yleinen, jokapäiväinen
- hyvin tavallinen tapaus

2. on ryhmässään, lajissaan tms. yleisin, vakio-, normaalimuoto
- nerot ja tavalliset ihmiset

3. tavanomainen, totunnainen, vakiintunut, säännöllinen, säännönmukainen, normaali
- tavallinen arkinen aherrus

4. aikamoinen, melkoinen, koko
- Jo olet tavallinen porsas mieheksi!
(Anteeksi miehet, ilmaisu ei ole minun vaan Kotuksen.)

Kun näitä synonyymejä yhdistelee insinööri-sanaan, syntyy mielenkiitoisia mielikuvia.

1. Paljon esiintyvä insinööri. Yleinen insinööri. Jokapäiväinen insinööri.
2. Ryhmän yleisin insinööri. Vakiomuotoinen insinööri. Normaalimuotoinen insinööri.
3. Tavanomainen insinööri. Totunnainen insinööri. Vakiintunut insinööri. Säännöllinen insinööri. Säännönmukainen insinööri. Normaali insinööri.
4. Aikamoinen insinööri. Melkoinen insinööri. Koko insinööri.

Jokainen lukijani saa valita mieleisensä vaihtoehdot tai olla valitsematta.

Tunnen joitakin insinöörejä. Sukuunkin kuuluu yksi, tiettävästi vain yksi. Olen aina pitänyt tätä sukulaistani normaalina, tavallisena, järkevänä miehenä, lapsilleen kunnon isänä. Eipä ole koskaan aiemmin tullut mieleeni, että minun pitäisi kyseenalaistaa hänen "tavallisuuttaan", "normaaliuttaan". Enkä tee sitä nytkään! Ihan mukava mies kun on kuten kaikki veljensäkin.

Suomessa asuu ja vaikuttaa kuitenkin insinööri, joka aiheuttaa allergisia reaktioita minussa. Hän ei olekaan ihan tavallinen insinööri. Hän on peräti diplomi-insinööri ja entinen pääministeri. Ja tykkää piirrustaa kakkaroita.

Mutta vielä insinööriliiton rokkitempaisuun. Pakko myöntää, että kyllä insinöörit ovat aivan tavallisia ihmisiä. Eivät poikkea muista ihmisistä. Lehden mukaan ilmaan levitettyä värjättyä maissijauhetta sisältäneet tuhannet pussit täyttivät pian rantahiekan! Varmaan oli kaunista katseltavaa.

Lähtivätköhän ne värit pois tavallisessa pesussa? Kukahan ne pussit siivosi pois?

1 kommentti:

  1. Insinöörifirmassa työskentelevänä hekottelutti ihan mahdottomasti :-)

    VastaaPoista