perjantai 29. joulukuuta 2023

Maakuntalehden uusi linja

Sanomalehti Karjalainen on pikkuhiljaa muuttanut linjaansa uutisoinnista. Varsinaisten uutisten sijaan tilalle tullut enemmän elämäntapaohjeita, sisustusvinkkejä, kyseenalaisia terveysvinkkejä ja paljon muuta. Lukupaketteja, kuten lehti niitä nimittää.
 
Helsingin Sanomat uutisoi verkkosivuillaan 4.12., että Karjalainen suuntaa kaiken sisällön alle 50-vuotiaille. Karjalaisen uutispäällikkö Anna Suoniemi väittää, että lukijat, jotka eivät ole enää kohdeyleisöä, lukevat kaiken velvollisuudesta.
 
Tämä ei pidä paikkaansa. Me yli 50-vuotiaat olemme erittäin kriittisiä sisällön suhteen. Mikä tahansa hömppä ei kelpaa meille. Me haluamme tutkittua ja vahvistettua tietoa ja vankkaa uutisointia ajankohtaisista tapahtumista.
 
Suoniemi toteaa, että lukijat eivät ole huomanneet muutosta. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Muutoshan on alkanut jo ennen marraskuuta, jonka uutispäällikkö merkitsee rajapyykiksi. Palautetta on annettu ja annettaisiin enemmän, mutta lehti ei anna sille mitään painoarvoa.
 
Suoniemi mainitsee näkökulmittamisen olennaiseksi. Näin sen pitäisi ollakin, mutta usein maakunnalinen näkökulma puuttuu. Etenkin "lukupaketeissa" kirjoitetaan paljon muilta alueilta, mutta ei oman alueen vastaavista ilmiöistä. Eikä juttuja linkitetä mitenkään Pohjois-Karjalaan.
 
Helsingin Sanomien verkkosivuilla Suoniemi toteaa, että eläkkeistä kirjoitettaessa ei puututa siihen, miten uudistukset vaikuttavat nykyeläkkeisiin. Kirjoitetaan siitä, miten ne vaikuttavat tuleviin eläkkeisiin. On hyvä, että jälkimmäisestä kirjoitetaan, ja minuakin nykyistä eläkeläistä asia kiinnostaa. Perin kummallista on, miksi ei kirjoitettaisi myös siistä, miten uudistukset  vaikuttava nykyisiin eläkkeisiin. Niihinkin kun on jo vilauteltu "uudistuksia".
 
Karjalainen väheksyy meitä pitkän linjan lukijoita ja tilaajia. Vaikuttaa, että meihin suhtaudutaan "kyllä ne lukee mitä tarjotaan" -mentaliteetilla. Emme lue. Minä jätän nykylehdestä paljon väliin. Lehden tilaus alkaa olla katkolla. Hsarista löytyy ne tärkeimmät maan ja muun maailman asiat. Maakunnan asiat haen sitten kunta kunnalta läpi kuntien verkkosivuilta.
 
Minusta on äärimmäisen loukkaavaa, että osaa meistä lehden tilaajista (lue osamaksajista) ei arvosteta. Onko todellakin vaikeaa ymmärtää, että me 50+ ihmiset emme ole aivottomia lukijoita, jotka tyytyvät mihin tahnsa? Me arvostamme laadukasta ja tutkivaa journalismia. Karlainen ilmeisesti aikoo luopua tästä. Tuleeko sitten hutkivaa ja/vai laiskaa journalismia tilalle, en tiedä.
 
Karjalainen uutisoi tiistaina saavansa valtion uutismediatukea 135 357,80 euroa. "Traficomin mukaan valtiontuen tavoitteena on tukea kattavaa ja yhteiskunnallisesti tärkeää tiedonvälitystä sekä monipuolista ja monnimuotoista uustistoimintaa.", lehti kirjoittaa. Toivottavasti sanat yhteiskunnallisesti tärkeä ja muutistoiminta syöpyvät Karjalaisen johdon ja rivitoimittajien päihin ja avustukselle löytyy jatkossa hyvää vastinetta.. Nyt vastineen löytäminen on välillä haastavaa.
 
Lähetin kirjoitukseni Karjalaisen yleisönosastolle. Vielä ei ole julkaistu. Saa nähdä julkaisevatko. Lähetin myös laajemman palautteen päätoimittaja Pasi Koivumaalle, hänen sijaiselleen, toimtuspäällikkö ja uutispäällikkö Anna  Suoniemelle.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti