perjantai 7. heinäkuuta 2023

Presidenttiehdokkaita ja siksi pyrkiviä

Juuri, kun olemme päässeet eduskuntavaaleista ja saaneet maalle kompuroivan hallituksen, niin presidentivaalit lyövät päälle. On ehdokkaiksi ilmoittautuneita, siksi pyrkiviä sekä ainakin yksi "pohtiva".

Varmoja ehdokkaita on kolme: Liike Nyt:in Harry Harkimo sekä valitsijayhdistystensä avulla pyrkivät Pekka Haavisto ja Olli Rehn. Tänään Jussi Halla-aho ilmoitti olevansa käytettävissä.

Ehdokkuus ei ole vielä varmaa, koska persut valitsevat ehdokkaansa elokuussa. Muuten se olisi varmaa, mutta puheenjohtaja Riikka Purra kertoi tiukkaan sävyyn, että Halla-ahon hyvä, mutta asiasta päätetään elokuussa. Purra on osoittanut haluavansa päättää itse asioista. Jotenkin tuntuu, että hän haluaa tuoda oman ehdokkaansa puoluekokoukseen.

Tällä viikolla ehkä yllättävin ilmoitus pyrkiä ehdokkaaksi tuli persujen Laura Huhtasaaren siskolta Saara Huhtasaarelta. Kuka hän oikein on? En ole aiemmin kuullut hänestä mitään. No se ei vielä kerro mitään. Huhtasaari pyrkii presidenttiehdokkaaksi valitsijayhdistyksen avulla. Häntä tukee ainakin Vapuden liitto -puolue.

Ehdokkuuttaan pohtii Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Hän on pähkäillyt asiaa ei-ehkä-juu-ehkä-akselilla.  Hän onkin mielenkiitoinen. Hän flirttailee tiedotusvälineiden kanssa "häpeämättömästi". Hän mitätöi lähinnä Pekka Haaviston ja Olli Rehnin osaamisen ja laaja-alaisuuden.

Surkuhupaisaa Aaltolan esiintymisessä on hänen julkaisemansa kuva, jossa hän esiintyy ylävartalo paljaana. Se kuva toi mieleeni toisen kuvan. Siinä Venäjän presidentti Vladimir Putin esiintyi ylävartalo paljaana.

Aaltolla on vielä paljon tehtävänä päästäkseen presidenttiehdokkaaksi. Koska hänestä valitsijayhdistys ei ole oikea tapa, niin hänen pitä löytää puolue, joka hänet haluaa. Kokoomus olisi häntä lähinnä, mutta haluaako puolue hän. Se on suorastaan rukoillut Alexander Stubbia ehkokkaakseen.

Keitä ovat sitten muut ehdokkaat? SDP, Vasemmistoliitto ja RKP eivät ole vieä ehdokkaitaan ilmoittaneet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti