keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Pitäisikö laskelmat tarkistaa?

Joensuun kaupunki on säästösyistä muuttamassa muun muassa Kiihtelysvaaran kirjaston omatoimikirjastoksi. Olen hieman selvitellyt, tuoko se säästöjä. Niitä ei taida tulla.

Tällä hetkellä Kiihtelysvaaran kirjastossa työskentelee yksi virkailija neljänä päivänä viikossa. Yhtenä päivänä hänen toimipaikkansa on Heinävaara. Viikkoina, jolloin ei ole juhlapyhiä, Kiihtelyksen kirjasto on avoinna 22 tuntia.
 
Jos kirjasto muutetaan omatoimiseksi, niin virkailijan on silti oltava kirjastossa järjestämässä palautettuja kirjoja paikoilleen ja lähettämässä niitä kotikirjastoon, asettamassa varauksia lainaajien saataville. Lisäksi hänellä on yksi erittäin tärkeä tehtävä - neuvonta. Ilman läsnäolevaa henkilöä neuvonta, kirjaston perustehtävä, ei toteudu.
 
Omatoimikirjastot ovat kustannustehokkaita siellä, missä ne täydentävät varsinaista toimintaa. Siellä työntekijät ovat paikalla joka tapauksessa kaikkina työpäivinä.
 
Pelkät omatoimikirjastot lisäävät työntekijöiden kuormitusta, kun he joutuvat muualla tehtävän työn lisäksi hoitamaan toisen kirjaston tehtävät. Lisäksi matkakuluista tulee kaupungille lisää maksettavaa virkailijan ajellessa eri kirjastojen välillä.
 
Pitäisikö laskelmat kuitenkin tarkistaa? Toivon lautakunnan ymmärtävän päätöstä tehdessään, että hölmöläisten peiton jatkaminen ei ole koskaan tuottanut kannattavaa tulosta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti