tiistai 25. kesäkuuta 2024

keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Pitäisikö laskelmat tarkistaa?

Joensuun kaupunki on säästösyistä muuttamassa muun muassa Kiihtelysvaaran kirjaston omatoimikirjastoksi. Olen hieman selvitellyt, tuoko se säästöjä. Niitä ei taida tulla.

Tällä hetkellä Kiihtelysvaaran kirjastossa työskentelee yksi virkailija neljänä päivänä viikossa. Yhtenä päivänä hänen toimipaikkansa on Heinävaara. Viikkoina, jolloin ei ole juhlapyhiä, Kiihtelyksen kirjasto on avoinna 22 tuntia.
 
Jos kirjasto muutetaan omatoimiseksi, niin virkailijan on silti oltava kirjastossa järjestämässä palautettuja kirjoja paikoilleen ja lähettämässä niitä kotikirjastoon, asettamassa varauksia lainaajien saataville. Lisäksi hänellä on yksi erittäin tärkeä tehtävä - neuvonta. Ilman läsnäolevaa henkilöä neuvonta, kirjaston perustehtävä, ei toteudu.
 
Omatoimikirjastot ovat kustannustehokkaita siellä, missä ne täydentävät varsinaista toimintaa. Siellä työntekijät ovat paikalla joka tapauksessa kaikkina työpäivinä.
 
Pelkät omatoimikirjastot lisäävät työntekijöiden kuormitusta, kun he joutuvat muualla tehtävän työn lisäksi hoitamaan toisen kirjaston tehtävät. Lisäksi matkakuluista tulee kaupungille lisää maksettavaa virkailijan ajellessa eri kirjastojen välillä.
 
Pitäisikö laskelmat kuitenkin tarkistaa? Toivon lautakunnan ymmärtävän päätöstä tehdessään, että hölmöläisten peiton jatkaminen ei ole koskaan tuottanut kannattavaa tulosta.
 

tiistai 18. kesäkuuta 2024

Oikeusvaltio uhanalaisena

Olen pitänyt Suomea oikeusvaltiona. Lakeja kunnioitetaan, etenkin perustuslakia, ihmisoikeuksia suojellaan. Nyt kaikki tämä on maassamme uhattuna.

Järkytyin kovin kuullessani tänään, että perustuslakivaliokunta hyväksyi esityksen "käännytyslaiksi" tietyin ehdoin. Se on jopa vaiokunnan kokoomuslaisen puheenjohtajan Heikki Vestmanin mukaan ristiriidassa sekä perustuslain että kansainvälisten sopimusten kanssa. Valiokunta pyytää kuitenkin hallintovaliokuntaa muokkaamaan esitystä, jotta se voitaisiin hyäksyä.

Vain kaksi perustuslakivaliokunnan jäsentä äänesti esitystä vastaan ja jätti eriävän milipiteen. He ovat vihreiden Fatim Diarra ja vasemmistoliiton Anna Kontula. SDP:n varajäsen olisi myös äänestänyt vastaan, mutta demareiden kannan riensi "pelastamaan" varsinainen jäsen Maria Guzenina.

Ainakin 18 oikeusoppinutta on ilmaissut kantansa, että tätä lakiesitystä ei pidä hyväksyä. Helsingn Sanomien mukaan Vestman on todennut, että ei ole merkitystä, kuinka moni asiantuntija on valiokunnan linjalla. Huh huh. Oikeustieteellä ei siis ole mitään merkistystä. Käsittämättömintä tässä on, että Vestman on oikeustieteen maisteri - valmistui vuonna 2012.

Toivon, että eduskunta löytää riittävän enemmistön lain kaatamiseksi.

Eiköhän Suomi voisi löytää oikeudellisesti asiallisia kenoja välineellistetyn maahanmuuton ehkäisemiseksi. Etenkin, kun käytännössä tällaiset maahanmuuttajat ovat pisara meressä.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Tasan viisi vuotta sitten

Tänään tuli kuluneeksi tasan viisi vuotta, kun aloitin blogini kirjoittamisen. Aikamoisen määrän tekstejä olen kirjoittanut. Ja vielä suurempi määrä ihmisiä on niitä lukenut ja kommentoinut. Kiitos!

Aikomukseni oli lopettaa tähän päivään. Jatkan kuitenkin vuoden loppuun, ainakin. Joulukuussa päättyy toinen, pidempiaikainen "projektini". Lopetan vapaaehtoistyöni 3.12.2024. Silloin tulee kuluneeksi tasan 15 vuotta, kun sain todistuksen peruskurssilta.

Nyt teen eräänlaista surutyötä. Matka on ollut pitkä ja antoisa. Lopetan, koska asiat ovat alkaneet mennä liikaa ihon alle. "Ammattilaisuus" ei enää auta.

maanantai 10. kesäkuuta 2024

Loistava vaalitulos

EU-maissa Suomi mukaan lukien käytiin EU-vaalit. Niiden tulos meillä oli loistava. Vasemmistoliitto oli todellinen voittaja. Se kolminkertaisti paikkamääränsä ja nosti kannatustaan yli 10 prosentilla. 

Kokoomus yritti esittää voittajaa. Kyllä, se sai eniten ääniä ja paikkoja, mutta vasemmistoliiton nousuun verrattuna sen eteenpäin meno ei ollut laisinkaan samaa luokkaa.

Parasta oli persujen rökäletappio. Olen elänyt tätä vaalien jälkeistä ensimmäistä päivää todellisessa juhlahumussa. Kun Purra vielä jatkaa saksien heiluttelua, väheksyy kansanedustajia ja kansalaisia sekä suhtautuu ylimielisesti ihmisiin, niin hyvää tulee. Persut nousi, laski ja hävisi oikeiden puolueiden kartalta. Se on toiveeni.

perjantai 7. kesäkuuta 2024

Mitä Siun sote meinaa?

Aluehallintovirasto (AVI) on määrännyt, että Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen eli Siun soten on valmisteltava palveluverkko uudestaan. Aluehallitus on päättänyt esittää valtuustolle luottamushenkilöistä koostuvan valmisteluryhmän perustamisesta.

 
Ymmärtääkseni AVI tarkoitti koko palveluverkon uudelleen valmistelua, ei vain terveyskeskusten. Tästä huolimatta Siun sote jatkaa palveluverkon muuttamista. Ylä-Karjalan hammashuoltoon on tehty muutoksia. Kontiolahden ja Joensuun ns. liitoskuntien neuvolapalvelut on päätetty keskittää kantakaupunkiin. Ajanvaraus- ja neuvontapuhelin on käytössä kaksi kertaa viikossa tunnin ajan!
 
Mitä Siun sote meinaa? Aikooko se ohittaa AVI:n määräyksen osittain ja jatkaa muutostyötä ilman uutta valmistelua? Onko kaikki päätöksenteko siirretty johtaville viranhaltijoille? Kyselin asiasta aluehallituksen puheenjohtajalta Juha Mustoselta, mutta hän ei ole vaivautunut vastaamaan.
 
Uudistustyöt tulee keskeyttää ja vanhat purkaa siihen saakka kunnes valmisteluryhmä on saanut työnsä Viranhaltijat eivät saa puuttua valmisteluun eivätkä he saa ohjata valmisteluryhmän työtä, eivät virallisesti eivätkä epävirallisesti. Ryhmälle tulee antaa työskentelyrauha. Vain ryhmän tarvitsemat faktatiedot tulee viranhaltijoiden toimittaa, ei muuta.

maanantai 3. kesäkuuta 2024

Kriisi

Useat ihmiset potevat ikäkriisejä. Yleensä ne esiintyvät niin sanottuja pyöreitä vuosia täytettäessä. Minä olen siitä ikävä ihminen, että en ole koskaan kärsinyt ikäkriisistä. Minulle ikääntyminen, vanheneminen on luonnollinen prosessi. Varsinkin, kun koen kasvaneeni ihmisenä paljon. Enää en haluaisi olla kaksi-, kolme- tai nelikymppinenkään. Olen tyytyväinen tähän 66 (pian 67) vuoden ikään.

Kriisi ei ole minulle vierasta. Tällä hetkellä käyn läpi aika suurta kriisiä. Samalla olen vihainen, ja haluan yrittää tehdä vielä jotakin.

Minulle sodanvastaisuus on ollut ainakin teini-iästä alkaen tiennäyttäjä. Valitettavasti nykyinen hallituksemme yrittää murtaa minut ja muut, joille rauha on tärkein elementti elämssämme. Ilman rauhaa ei ole elämää.

Yhdysvaltain kanssa allekirjoitettu DCA-sopimus, jota ei vielä ole vahvistettu eduskunnassa, tuo meille vieraan vallan sotajoukkoja. Ne saavat päättää (käytännössä), missä liikkuvat. Jo pidetyt NATO:n yhteisharjoitukset osoittivat, että sotilasjoukot tekevät tuhoa maanteillä ja yksityisten alueilla. Minua ei rauhoita laisinkaan, kun panssarivaunut kulkevat ohitse. Päinvastoin: ne ovat viesti sodasta. Hallitus haluaa siirtää osan laillisuusvalvonnassa Yhdysvalloille. Ei käy!

Ydinaseeton Pohjola on pian mennyttä. Hallitus ja presidentti Subb, joka ei ole koskaan kasvanut aikuiseksi, kannattavat ydinaseiden liikkumisen sallimista Suomen alueella. Voi per..le!

Rauhan rinnalla arvoihini kuuluu ehdottomana demokratia. Suomi on vielä ainakin muodollisesti demokraattinen valtio. Viimeisimpien eduskuntavaalien jälkeen kokoomus ja persut ovat pyrkineet vaimentamaan kriittiset kommentit hallituksen poliittisista linjauksista. Ne kun voittivat demokraattiset vaalit. Kyllä, voittivat. Demokratiaan kuuluu kuitenkin oikeus kritisoida vallassa olevia.